PROJEKT
Den skjulte soja i din forsynings-kæde
Dine valg gør en forskel
To tredjedele af alle fødevareprodukter indeholder soja – enten direkte eller indirekte via brug
af soja i dyrefoder. Det gør soja til en central ingrediens i mange fødevareforsyningskæder.
Sojaproduktion kan have direkte negative konsekvenser for klima, biodiversitet og menneskerettigheder. Ved at være oplyst om risiciene kan du træffe valg, der kan gøre en forskel.
Dine valg har betydning, også selvom du ikke arbejder direkte med sojaproduktion. Ved at gå sammen med andre kan du være med til at forandre sojaforsyningskæden.
- Få indblik i og forstå dit sojaaftryk med værktøjer som RTRS-beregneren.
- Bed dine leverandører om at sikre, at al soja, der bruges som foder til kød-, skaldyrs- og mejeriprodukter, er fri for afskovning og omlægning af natur og ansvarligt produceret.
- Samarbejd med dine leverandører om at finde alternativer til indlejret soja. Det er vigtigt at bruge valide data samt at opveje alternativernes aftryk, og undgå utilsigtede miljøpåvirkninger.
- Deltag i fælles indsatser som Dansk Alliance for Ansvarlig Soja og Etisk Handel Danmark for at skabe forandring i hele branchen.
Vidste du, at 76 % af al produceret soja anvendes til dyrefoder?
Mens kun 20 % ender som mad på vores tallerkener, såsom tofu, sojamælk, tempeh eller edamamebønner.
Hvor kommer soja fra?
I 2024 nåede den globale sojaproduktion op på 395 millioner ton, hvoraf Brasilien,
USA og Argentina stod for 80 % af den samlede produktion. Produktionen er steget støt gennem årtier, primært drevet af en stigende efterspørgsel efter dyrefoder.
Siden 2019 er dyrkning af soja steget med 12 %, og har bredt sig til nye landbrugsområder. Denne ekspansion sker på bekostning af vitale økosystemer såsom Amazonas, Cerrado og Gran Chaco, der spiller en afgørende rolle for klimaets stabilitet, biodiversitet og vandforsyning.