BRIEF 7. oktober 2024
EU’s skovforordning, og mindre producenter og småbønders rolle i overholdelse af lovgivningen (EUDR)
EU’s skovrydningsforordning (EUDR), der træder i kraft 1. januar, 2025, foreskriver, at visse råvarer som soja, palmeolie og kakao ikke må sælges i EU, medmindre de er verificeret som afskovningsfrie.
Det seneste webinar fra Etisk Handel Danmark den 24. september 2024 understreger behovet for øget samarbejde mellem regeringer, NGO’er og den private sektor for at sikre, at alle aktører i forsyningskæden, især småbønder, støttes i denne overgang.
I denne artikel kan du læse udvalgte highlights fra webinaret den 24. september 2024.
Småbønder i globale forsyningskæder
Småbønder – dem, der driver landbrug på 2 hektar eller mindre – er ansvarlige for at producere en stor del af verdens landbrugsprodukter. Ifølge FAO står småbønder for 80 % af de fødevarer, der produceres i Asien og Afrika syd for Sahara. De er centrale i kritiske sektorer som kakao, hvor de producerer over 70 % af den globale forsyning, og palmeolie, hvor ca. 30 % af forsyningen stammer fra småbønder.
Europas efterspørgsel efter disse varer lægger et stort pres på småbønderne for at overholde standarderne for bæredygtighed og sporbarhed på trods af deres begrænsede adgang til finansielle og teknologiske ressourcer.
Risiko for udelukkelse af småbønder
Risikoen for udelukkelse af småbønder er en af de største udfordringer i forbindelse med EUDR. De høje omkostninger til at opfylde reglerne kan gøre det svært for små producenter at få adgang og konkurrere på det europæiske marked. Dette er ikke et nyt fænomen – lignende udfordringer har tidligere opstået med standarder, som ofte blev en barriere for småbønder, der ikke havde økonomiske midler til at gennemføre de nødvendige ændringer. For eksempel kan certificering under RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) koste op mod 2.000 dollars pr. hektar, hvilket er uoverkommeligt for mange uden ekstern støtte.
Uden tilstrækkelig hjælp fra virksomheder, regeringer og NGO’er kan småbønderne få meget svært ved at leve op til de nye krav og risikerer at europæiske virksomheder fravælger småbønder i deres værdikæder. De står nemlig over for udfordringer med at dokumentere deres overholdelse af lovgivningen på grund af mangel på ressourcer, teknologi, tid og viden om reglerne.
Sikring af inkluderende EUDR-implementering
For at undgå udelukkelse af mindre producenter og småbønder kan både regeringer og virksomheder arbejde sammen om at implementere inkluderende strategier. På webinaret den 24. september 2024 blev der peget på flere mulige handlinger:
- Fokusér på bæredygtighed, ikke kun overholdelse af lovgivning: Udover at overholde EUDR-kravene bør der lægges vægt på den bredere ansvarlighed og advokere for bæredygtige praksis som f.eks. beskyttelse af andre naturområder en skov, social udvikling og klimasmart landbrug (CSA), som ikke kun forbedrer overholdelsen, men også øger udbyttet og modstandsdygtigheden over for klimaforandringer.
- Kapacitetsopbygning: Kapacitetsopbygning af både småbønder og europæiske virksomheder er afgørende for at sikre, at de kan opfylde de stadigt strengere krav, der stilles i internationale markeder, herunder de nye EUDR-regler. Europæiske og danske virksomheder samt deres leverandører skal kunne leve op til de nye krav, hvilket kræver indgående viden. For småbønder, der ofte arbejder under begrænsede økonomiske og teknologiske ressourcer, kan manglende adgang til viden og teknologi være en stor barriere for at kunne overholde reglerne. Kapacitetsopbygning er ikke blot en nødvendighed for at sikre småbønders overholdelse af EUDR, men også for at forbedre deres langsigtede økonomiske og miljømæssige bæredygtighed.
- Sikre lokalt ejerskab af data: Når småbønder har ejerskab over data som sporbarhed, jordforhold og produktionsmetoder, kan de bedre dokumentere deres bæredygtighedspraksis og overholde regler som EUDR. Dette styrker deres forhandlingsposition, skaber transparens og kan føre til bedre priser og adgang til nye markeder. Uden ejerskab risikerer de at blive afhængige af mellemmænd eller større virksomheder, hvilket kan begrænse deres selvbestemmelse og økonomiske muligheder.
- Økonomisk kompensation og investering: Regeringer og private aktører bør investere i mindre producenter og småbønder ved at tilbyde tilskud eller økonomiske incitamenter. Det kan indebære investeringer i implementeringen af EUDR herunder teknologi som satellitovervågning til sporbarhed eller en premium for den data, som skal følge produktet. Det kan også være etablering af fonde, der hjælper småbønderne med at dække omkostningerne for dataindsamling eller certificering.
- Langsigtede partnerskaber og kontrakter: Virksomheder i den private sektor kan hjælpe ved at indgå langsigtede kontrakter og partnerskaber, baseret på gensidig tillid, med mindre producenter og småbønder og tilbyde stabilitet til gengæld for en bæredygtig praksis. Partnerskaber skal fremme anstændige grønne job, opkvalificering, efteruddannelse og social sikring.
- Samarbejde på sektor- og landskabsniveau: En tilgang på sektor- eller landskabsniveau, hvor alle interessenter i en region arbejder for at overholde reglerne, kan være afgørende for at sikre udbredt succes. Denne kollektive tilgang hjælper med at mindske de risici, som de enkelte landmænd står over for.
- Engagement i de danske sektoralliancer: De danske alliancer ved Etisk Handel Danmark sikrer samarbejde på tværs af værdikæden inklusiv producenter om ansvarlig, afskovningsfri import såsom kaffe og palmeolie.
Afslutning
EUDR er et afgørende skridt i retning af at beskytte de globale skove, men det må ikke ske på bekostning af de småbønder, der udgør rygraden i mange forsyningskæder og besidder en afgørende rolle i beskyttelsen af skovområder. Ved at fokusere på inkluderende implementeringsstrategier – såsom at opbygge kapacitet, tilbyde økonomisk støtte og fremme langsigtede partnerskaber – kan regeringer, virksomheder og NGO’er sikre, at småbønder ikke lades i stikken i denne overgang til en mere bæredygtig global økonomi. Det vil samtidig styrke det fælles arbejde for at bevare skovområder og biodiversiteten globalt.
Kilder: