Med støtte fra GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) sætter Etisk Handel Danmark nu fokus på at styrke bæredygtigheden i værdikæden for importerede fisk og skaldyr.
Det nye projekt skal hjælpe danske indkøbere med at træffe bedre valg og tage hånd om klima-, miljø- og biodiversitetsudfordringer.
Danmark importerede i 2023 865.600 tons fisk og skaldyr – primært fra lande som Norge, Grønland, Asien og Nordamerika. Men bæredygtigheden i disse værdikæder er langt fra ensartet. Indkøbere står ofte uden tilstrækkelig viden om miljøpåvirkningen fra udenlandsk fiskeri og akvakultur, hvilket gør det svært at vælge mere ansvarligt.
CSRD stiller krav om indsigt i værdikæderne
Fra 2025 skal danske virksomheder rapportere under EU’s nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Her kræves det, at virksomheder dokumenterer deres påvirkning på miljø, klima og mennesker. Det er ikke kun fra egen drift, men også fra værdikæden, og det stiller virksomheder overfor en udfordring: hvordan skaffer man de nødvendige data og sikrer indsigt i komplekse, globale værdikæder?
Vi ser derfor i Etisk Handel Danmark et potentiale i at samle aktører på tværs af værdikæden for udenlandsk fisk og skaldyr. Formålet er at støtte indkøbere med at forstå og opfylde de grønne standarder i CSRD og samtidig reducere deres miljø- og klimapåvirkning.
Bygger videre på erfaringer fra alliance
Netværkets arbejde bygger videre på de gode erfaringer fra den eksisterende fiskerialliance ved Etisk Handel Danmark (Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur). Initiativet markerer et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid for dansk fiskeriimport og forventes at styrke samarbejdet på tværs af værdikæderne for fisk og skaldyr.
Fakta:
- I december 2024, sikrede Etisk Handel Danmark økonomisk støtte fra GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) Projektet bygger videre på erfaringerne fra Dansk Alliance for Bæredygtig Fiskeri og Akvakultur. Projektperioden løber fra 2025-2027.
- Projektet skal bl.a. være med til at analysere og formidle miljø og klima-aftrykket af importeret fisk og skaldyr (herunder livscyklus analyser, beregning af CO2 udslip, miljøpåvirkning og biodiversitet) som på nuværende tidspunkt er underbelyst. Denne viden skal hjælpe indkøbende virksomheder i deres arbejde med ESG og CSRD (især ’E’ standarderne) og hjælpe dem med at træffe mere oplyste, klima- og miljørigtige valg.
- Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed i den danske fødevaresektor. GUDP er en del af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Kort om Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur
Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur samler relevante aktører i og omkring værdikæden i et forpligtende samarbejde og tæller i dag 17 medlemmer. Sammen arbejder med en vision for at sikre havets dyr og planteliv, så vi i fremtiden kan nyde godt af det blå spisekammer.
For spørgsmål og interesse i deltagelse kontakt Anne Kathrine Kjær Bruun på akb@etiskhandel.dk
Læs mere om Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur