Det såkaldte Omnibusforslag til ændring af EU’s bæredygtighedslovgivning er på læberne hos mange, der arbejder med bæredygtige værdikæder. Forslaget er pt. ikke endeligt vedtaget, og over de kommende måneder skal bl.a. EU Parlamentet godkende ændringerne.
Indtil det sker, gælder de tidligere vedtagne love, og udfaldet af processen kan have betydning for, om din virksomhed omfattes af lovgivningen. De internationale retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv fra OECD og FN udgør fortsat de anerkendte standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd i globale værdikæder.
Du kan følge med her: https://erhvervsstyrelsen.dk/omnibus-forslag-om-forenkling-af-baeredygtighedsregulering
—————————————————————————————————–
Hvad gør vi i Etisk Handel Danmark for at hjælpe dig til at lykkes med ansvarlig handel?
Virksomheder spiller en nøglerolle i at skabe jobs og bæredygtig udvikling, og de bredere forventninger om ansvarlig virksomhedsadfærd er uændrede. Som beskrevet i UN Guiding Principles og OECD’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, har virksomheder ansvar for at respektere menneskerettigheder, hindre negative påvirkninger og sikre adgang til genopretning, hvis skaden er sket. Uafhængigt af lovgivning, er det fortsat vigtige hensyn, og ansvaret gælder i hele værdikæden.
Som multistakeholder platform spiller Etisk Handel Danmark en central rolle i at styrke dialog og videndeling på tværs af sektorer om udfordringer og muligheder i global handel samt at klæde danske virksomheder på til at lykkes med den praktiske implementering af due diligence for menneskerettigheder, klima og miljø, leverandørsamarbejde og ansvarlige indkøb i globale værdikæder.
Mens lovgivningsarbejdet foregår, vil vi fortsat støtte virksomheder i at forberede sig til den endelige lovgivning.
I denne turbulente tid, er det vigtigt, at vi fortsætter med at investere og engagere os i at fremme anstændige jobs og omstilling af globale værdikæder. I Etisk Handel Danmark fællesskabet vil vi især arbejde sammen for at undgå, at mindre producenter og leverandører fravælges, og at den grønne omstilling også er til gavn for arbejdere, producenter og leverandører i produktionslandene. Det kan vi lykkes med, når vi udveksler erfaringer, deler de gode eksempler og har en bred multistakeholder-dialog om, hvordan virksomhedsansvaret bedst kan løftes i praksis.
I forlængelse af vores medlemsforpligtelser, vores 13 principper for etisk handel og vores strategi står vi i vores fællesskab fast på kerneprincipperne for due diligence for menneskerettigheder, miljø og klima. Vi fortsætter vores samarbejde på tværs for at sikre meningsfuld inddragelse af stakeholders og håndtere virksomheders påvirkning på miljø, klima, menneskerettigheder og arbejdere i de globale værdikæder.