Af Sarah Dieckmann, rådgiver i Etisk Handel Danmark
Jeg deltog for første gang i årets ’UN Forum for Business and Human Rights’ i Genève. Forummet samler over 3.000 deltagere, der repræsenterer en bred vifte af interessenter, herunder regeringer, virksomheder, civilsamfundsorganisationer, fagforeninger og akademikere. Forummets fokus er at fremme implementeringen af FN’s Retningslinjer for Erhverv og Menneskerettigheder (UNGPs)
Som rådgiver hos Etisk Handel Danmark var det inspirerende at bruge tre hele dage på at drøfte ansvarlig virksomhedspraksis i et globalt forum, i en tid hvor EU’s bæredygtighedsreguleringer (CSRD, CSDDD, EUDR og FLR) skal implementeres af lovgivere og lede til forandringer i praksis ude hos virksomheder. Særligt tre temaer fyldte meget i dagene:
Fagbevægelsen er en kerneaktør
Virksomheder er underlagt due diligence-forpligtelser. Det betyder, at virksomheder skal identificere, vurdere og håndtere risici for negative sociale, miljømæssige og etiske påvirkninger i deres værdikæder, og det skal ske systematisk. På konferencen blev det pointeret, hvor vigtigt det er at inddrage dem, der er mest berørt af virksomheders handlinger i due diligence-processerne.
Her blev fagbevægelsen fremhævet som en kerneaktør. De er til stede hele tiden, forstår lokale forhold og arbejderne har tillid til dem. De kan udfylde kritiske huller i audit-processer, og være en legitim partner i mekanismer til at håndtere klager og konflikter samt erstatning. Som en paneldeltager formulerede det: “Velfungerende fagforeninger er en gave til virksomheder,” For andre rettighedshavere, som ikke er repræsenteret af fagforeninger, er der behov for metoder til at styrke lokalsamfundets stemmer.
Vi må ikke gentage fejlene fra den fossile økonomi
Den grønne omstillings sammenhæng med menneskerettigheder fyldte i programmet. Overgangen til bæredygtig energi skal ske med respekt for både de arbejdere, der er involveret i værdikæden. I de lokalsamfund, der påvirkes af energiprojekter eller udvinding af materialer til grønne projekter, er de oprindelige folk særligt udsatte. Fokus skal derfor være på at sikre en retfærdig omstilling, hvor de sociale og økonomiske konsekvenser fordeles retfærdigt – ellers gentager vi fejlene fra den fossile økonomi.
Virksomheder i det globale syd skal støttes i omstillingen
Mens kravene fra det europæiske marked til ansvarlig virksomhedspraksis bliver stadig mere omfattende, mangler mange små og mellemstore virksomheder i værdikæderne adgang til vejledning, ressourcer og kapacitet til at imødekomme disse forventninger. Uden målrettet støtte risikerer vi, at virksomhederne falder bagud eller uforvarende skaber negative konsekvenser for deres ansatte og lokalsamfund. For at sikre en retfærdig og inkluderende omstilling er det nødvendigt at investere i videndeling, partnerskaber og løsninger, der gør det muligt for virksomheder i det Globale Syd at integrere respekt for menneskerettigheder i deres forretning.
Som en vigtig afsluttende pointe blev det fremhævet på konferencen, at vi ikke må lade os opsluge af dokumentation og processer i de første år med lovpligtig due diligence. Selvom det er nødvendigt at etablere solide rammer og sikre compliance, må det ikke ske på bekostning af det reelle arbejde med at skabe forandring. Indsatsen for at sikre menneske- og arbejdstagerrettigheder og sikre bæredygtig udvikling skal påbegyndes allerede nu.
Få hjælp til at komme i gang med due diligence i vores Videncenter for bæredygtige værdikæder.