I Nyeri-regionen i Kenya spirer kaffebuske, hvis bønner finder vej til kaffekopper over hele Europa. Bag den højtelskede drik gemmer sig dog en kompleks værdikæde, udfordret af klimaforandringer, prispres og nye lovkrav fra EU.
I november rejste medlemmer af Den Danske Alliance for Ansvarlig Kaffe til Kenya for at undersøge, hvordan landets kaffefarmere forbereder sig på EU-lovgivningens krav om skovrydningsfri værdikæder (EUDR).
Første dag bød på et besøg hos den danske ambassade i Nairobi. Her delte ambassadør Stephan Schønemann og Head of Trade Christian Stafeldt indsigter i den danske regerings Afrika-strategi. Strategien har fokus på at understøtte partnerskaber og samhandel i globale værdikæder – et fokus, der stemmer overens med alliancens arbejde.
Rejsen omfattede også besøg hos lokale kooperativer og producenter i Nyeri-regionen, herunder African Coffee Roasters, Coops eget kafferisteri. Her fik deltagerne indsigt i, hvordan der arbejdes med kvalitet, indkøb af kaffe fra mange afrikanske lande og håndteringen af transportudfordringer, som er forbundet med at drive et risteri i Kenya.
Klimaforandringer og lave priser truer produktionen
Vi er på turen blevet klogere på, hvordan klimaforandringerne, prispres og ny lovgivning om bæredygtighed rammer producenter og lokalsamfundene, der er dybt afhængige af indtægterne fra kaffen.
Omstillingen af værdikæden til en mere bæredygtig produktion er helt afgørende for bevarelse af både en sund forretning og den natur, som vi alle er afhængige af. Samtidig er kaffeproducenterne presset af den lave pris, de får for deres kaffebønner. Det gør den nødvendige omstilling til mere økologisk eller regenerativ produktion vanskelig.
Ifølge Lucy, leder af Ritho, et mindre kooperativ, har de valgt at bruge hele deres opsparing på et nyt IT-system for at leve op til EU’s krav om skovrydningsfrie værdikæder. Det betyder dog, at arbejdet med bæredygtige dyrkningsmetoder er blevet sat på pause. En pointe vi tager med hjem til Danmark er, at der er tydeligvis behov for at se nærmere på, hvordan udgifterne til omstillingen af værdikæden fordeles mellem Europa og det globale syd.
På trods af udfordringerne mødte vi også håb. Vi blev alle meget rørt over at høre vidnesbyrd fra dedikerede og engagerede kaffeproducenter som Pius Murray fra Humkel, der har omlagt produktionen fra konventionel til økologisk produktion med støtte fra Udenrigsministeriet og Solidaridad. Han kunne fortælle, hvordan han siden omlægningen til økologi, har oplevet øget produktion, flere fugle, orme og vild natur.
Det var tydeligt at se, at klimasmart produktion, fair handel og priser gør en enorm forskel for den enkelte farmer. Og at samarbejde, vidensdeling og innovation er afgørende for en mere bæredygtig kaffeindustri. Derfor giver det så meget mening, at vi mødes på tværs offentlige og private aktører, erhvervsliv, civilsamfund og fagbevægelsen og bruger vores handlekraft til at skabe en mere fair og grøn verden.
Ambitioner skal fastholdes
EU-Parlamentet og medlemslandene har i sidste uge besluttet at udskyde lovgivningen, der skal begrænse skovrydning forårsaget af importerede varer til EU, med 12 måneder. Selvom lovgivningen er udsat, er det afgørende, at vi ikke sænker ambitionsniveauet eller venter med at handle. Mange leverandører i det globale syd er allerede godt i gang med forberedelserne, og dem, der endnu ikke er klar, skal vi støtte og hjælpe på vej.
Kun ved at investere i klimavenlige metoder og fair handel kan vi sikre, at producenterne ikke presses ud af markedet. For som besøget i Kenya understregede: Når vi styrker producenterne, styrker vi også klimaet, naturen og sikrer jobs til millioner af mennesker.
Fotos: Wendy Kirorei