Kaffe
Anvendelse af kaffe
Kaffe på globalt plan
Hvis vi tager et kig på hvor kaffen kommer fra, skal vi til lande som Brasilien, Vietnam og Colombia, der tilsammen står for over halvdelen af den globale kaffe produktion. Også lande som Etiopien og Uganda er store kaffeproducenter. Det anslås, at 125 millioner mennesker globalt er afhængige af kaffe som indtægtskilde. På trods af den øgede efterspørgsel, er priserne til kaffebønderne faldet siden 2016, mens produktionsomkostningerne fortsat er stigende. Det har gjort de lokale kaffebønder fattigere gennem de seneste 25 år.
Den kommende EU-forordning mod global skovrydning og skovforringelse (EUDR) kræver, at virksomhederne gør en øget indsats for at imødegå risici, gennemføre due diligence-processer og sikre afskovningsfri kaffe (Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, 2024). Derudover er der i stigende grad kommet krav og ambitioner for certificeret kaffe – blandt andet gennem certificeringsstandarderne Fairtrade, Organic og Rainforest Alliance. Standarderne giver gode værktøjer som kan hjælpe med at fremme og overvåge visse bæredygtighedsmål. Men de forskellige certificeringsstandarder kan ikke stå alene for at opnå de nødvendige ændringer i sektoren. Derfor opstår der hele tiden forskellige nye initiativer, der fremmer innovation med henblik på at generere indtægter, bedre priser og skabe større modstandsdygtighed over for klimaændringer, f.eks. ved at gøre brug af biprodukter fra kaffe såsom kaffeblade, kaffegrums, skaller og andre dele, der i øjeblikket ofte betragtes som affald. Andre initiativer arbejder på løfter og standarder for øget gennemsigtighed i kaffeforsyningskæden, eller investeringer i regenerativt landbrug i kampen for forbedret biodiversitet og sænke klimaaftrykket.
Her finder du et casestudie og infografikker, der illustrerer, hvordan EU’s Skovrydningsforordning (EUDR) påvirker forsyningskæder og forretningsscenarier, både for aktører i og uden for EU relateret til kaffe. Materialerne dækker forordningens konsekvenser for virksomheder, producentorganisationer og småbønder, og er baseret på den aktuelle fortolkning af forordningen og EU-Kommissionens FAQ-dokumenter.
Emnerne omfatter:
- Aktørers forpligtelser under EUDR
- Certificeringens rolle
- Tidspunkt for indsendelse af due diligence-erklæringer
- Bedste praksis for due diligence-systemer og risikovurdering.
F.A.Q.
Kaffe kan dyrkes med mange forskellige metoder alt afhængig i hvilket land kaffen skal dyrkes (Verdens Skove, s.d.). Klima og vækstforhold spiller en afgørende rolle i hvordan kaffe dyrkes og kan have stor indflydelse for kaffens kvalitet. Kaffeplanten er en sart plante, der har brug for både at have det fugtigt, køligt og ikke for meget sol.
Den mest almindelige er den konventionelle dyrkningsmetode, hvor planten står på åbne marker under fuld sol på lange rækker. Dette kræver store arealer, hvilket historisk set har ført til afskovning og tab af biodiversitet. Man ser også denne metode blive anvendt, hvor skyggetræer og andre afgrøder tilføjes til de åbne marker for at sikre det skrøbelige omkringliggende økosystem (Verdens Skove, s.d.).
En alternativ dyrkningsmetode til den konventionelle er dyrkning af kaffe i skovlignende områder. Når kaffe dyrkes i skove, skabes der skygge og fugtighed omkring planterne, hvilket både skaber gode betingelser for kaffen og dens kvalitet, men også skaber øget biodiversitet og et rigt økosystem omkring planterne (Verdens Skove, s.d.).
Mange virksomheder, detailhandlere og offentlige indkøbere har en målsætning om at tilpasse sig Parisaftalen, blandt andet gennem Science Based Targets Initiative (Science Based Targets, s.d.). Derudover er der i stigende grad kommet krav og ambitioner for certificeret kaffe – blandt andet gennem certificeringsstandarderne Fairtrade, Organic og Rainforest Alliance. Standarderne giver gode værktøjer som kan hjælpe med at fremme og overvåge visse bæredygtighedsmål. Men de forskellige certificeringsstandarder kan ikke stå alene for at opnå de nødvendige ændringer i sektoren. Det er vigtigt, at produktionen af den pågældende kaffe har taget højde for initiativer inden for klima og biodiversitet, f.eks. investeringer i regenerativt landbrug. Eller initiativer for forbedring af leveindkomst blandt kaffebønderne (Verdens Skove, s.d.).
Certificeringer af kaffe har i årevis været en effektiv metode til at sikre transparens for forbrugerne (Dansk Kaffeinformation, 2024). Certificeringer sikrer og kvalificerer, at produktet lever op til en række krav og standarder fra den pågældende certificeringsordning. Organisationerne bag certificeringerne uddanner samtidig også producenterne om konsekvenserne af klimaforandringer og vigtigheden af en bæredygtig omstilling. Blandt de mest velkendte certificeringsordninger i Danmark findes Fairtrade, Organic og Rainforest Alliance (Dansk Kaffeinformation, 2024).
Fairtrade-mærket
Fairtrade-mærket er en international mærkningsordning, med det formål at forbedre arbejds- og levevilkår for særligt lokale bønder, producenter og arbejdere. Det gøres blandt andet ved at sikre bedre løn og ordentlige arbejdsforhold i de globale værdikæder.
Fairtrade-mærket bygger på Fairtrade Standarderne der skelner mellem 1) nogen krav der skal mødes for at opnå certificeringen, og 2) nogen udviklings-krav der tilskynder producenter forbedringsmuligheder. Der foreligger en række principper som tages i betragtning i standarderne og som virksomheden skal kunne imødekomme. De bygger på social, økonomisk og miljømæssig udvikling for alle producenter i værdikæden. Derudover er tvangsarbejde og børnearbejde forbudt ifølge Fairtrade standarderne.
Læs mere om Fairtrade-mærket her
Organic
Organic er en certificeringsordning for producenter af økologisk mad og andre økologiske landbrugsprodukter. Krav og standarder for denne certificering varierer fra land til land, men noget som går igen på tværs af landene er undgåelse af kemisk gødning, pesticider og genetiske modificeret frø, at landbrugsjord har været fri af forbudte kemikalier i en årrække, samt at oplagring af økologiske produkter fysisk adskilles fra ikke-økologiske-certificeret produkter.
I Danmark har vi det certificeret Ø-mærke, som er særlig da det er statskontrolleret. At vi har et dansk kontrolsystem udøvet af staten sikre høj regulering, kontrol, og høje standarder på det danske marked.
Rainforest Alliance
Rainforest Alliance mærket er velkendt for den lille grønne frø på dens mærkat. Det er et international privat miljømærke, skabt af en international nonprofitorganisation, som sikrer at varer bliver produceret med hensyn til miljø og bæredygtighed.
Certificeringen arbejder særligt for at sikre dyreliv og miljø i verdens regnskove, de biologiske systemer og dens udvikling, samt fremmer forholdene for arbejdere og deres lokalsamfund. Derfor ser man også typisk dette mærke på varer, der bliver produceret i regnskovsområder, såsom bananer, kakao, chokolade, te og kaffe. Denne certificering kan ikke betegnes som en økologi-mærke, men organisationen arbejder efter ISEAL-standarderne, som er det internationale anerkendte bæredygtighedsstandarder.
Der er flere grunde til, at det kan være svært at påvirke den globale produktion af kaffe. Nogle parametre kan være de følgende:
- Forsyningskæden for kaffe er kompleks og indeholder en lang række af aktører og håndhævelse af mange standarder. Forsyningskæden er derudover også ofte fragmenteret med mange processer og KPI’er. En fragmenteret forsyningskæde er med til at gøre det vanskeligt at implementere og håndhæve standarder på tværs af forsyningsled.
- De fleste kaffeproducenter er småbønder. Det vil sige, at det er bønder som har begrænset i produktion af kaffebønder, og samtidig også begrænsede ressourcer og teknologisk adgang. Desværre ses også en tendens til, at på trods af højere markedspriser, så er indtjeningen for småbønderne faldet siden 2016. Det kan derfor være vanskeligt for bønderne at kunne leve for den indtægt, de tjener på kaffebønnerne.
- Da kaffebønner dyrkes primært i tropiske regioner af verden, har klimaet og jordbunden en helt afgørende betydning for kaffebønnernes vækst. Klimaforandringerne har de seneste år haft en betydelig indflydelse på produktionen.
- Efterspørgslen på kaffe på det globale marked er steget markant de seneste år. Flere lande har fået øjnene op for smagen af kaffe, blandt andet i Kina og Indien. Produktionen af kaffebønner har svært ved at efterleve efterspørgslen i verden, hvilket også har en påvirkning på markedsprisen for kaffe.
Kaffebønderne, især småbønder, vil lide økonomiske tab, hvis ikke der tages flere initiativer til en mere ansvarlig kaffeproduktion. Der skal sikres, at kaffebønderne får en retfærdig pris for deres kaffeproduktion, ellers vil det få konsekvens for, om bønderne kan fortsætte i deres erhverv.
Uansvarlig kaffeproduktion kan bidrage til miljømæssige problemer som skovrydning, jorderosion, brug af skadelige kemikalier og vandforurening, hvilket kan medføre langvarige negative indvirkninger på bæredygtigheden af kaffeproduktionen, ikke mindst for lokalsamfundet, der lever af at producere kaffe. Dette gør samtidig også kaffebønderne endnu mere sårbare over for de klimaforandringer, vi ser ske ude i verden.
Det kan være vanskeligt at forudsige, hvordan produktionen af kaffe vil se ud om 50 år. Med den stigende efterspørgsel af kaffe vil man kunne forvente, at det vil blive svært at imødekomme det rette produktionsniveau i forhold til efterspørgslen. Det vil fordyre priserne på kaffe i fremtiden. Hvis ikke der tages nogle markante initiativer for mere ansvarlig og bæredygtig kaffe, vil man kunne frygte, at kaffeafgrøderne bliver så følsomme over for klimaændringer, at dyrkningsområder ikke vil være i stand til at producere kaffetræer længere. Dette ville måske medføre at kaffeproduktionsområder vil blive flyttet, og det vil have betydning på både kvaliteten og udbyttet.
Køb ansvarlig kaffe. Forbrugerne kan have en væsentlig betydning for at bidrage til mere ansvarlig og bæredygtig kaffeproduktion. En væsentlig ting man kan gøre som forbruger, er at engagere sig og lære mere om ansvarlig kaffe. Undersøg hvilke initiativer og praksis de virksomheder, du normalt køber kaffe fra, har indenfor sikring af ansvarligt produceret kaffe. Del dine bekymringer, da det kan motivere virksomhederne til at ændre deres praksis og vælge mere ansvarlige leverandører i deres forsyningskæder.
Støt organisationers og virksomheders arbejde med bæredygtig kaffe. Sørg for at støtte de organisationer, som arbejder for bæredygtig kaffeproduktion og forbedring af leveforholdene blandt kaffebønnerne. Dette indebærer blandt andet også NGO’er og velgørende organisationer, der har stor fokus på social retfærdighed og miljøbeskyttelse i de lande, hvor kaffe bliver produceret. I Danmark er over 30 virksomheder og organisationer samlet i Dansk Alliance for Ansvarlig Kaffe – læs mere om alliancen her.
Tjek kaffen for certificeringsordninger. Forbrugerne kan vælge produkter fra virksomheder, der forpligter sig til ansvarlige indkøbsmetoder. Se efter certificeringsordninger som Fairtrade-mærket, Organic, Rainforest Alliance og støt virksomheder med klare forpligtelser til afskovningsfrie forsyningskæder. Hvis danske forbrugere efterspørgsel på ansvarlig kaffe stiger, vil det også fremme den bæredygtige produktion. Særlig væsentligt er det, at forbrugerne kigger efter certificeret kaffe, samt eventuelt kigger efter den kaffe som er dyrket under regenerative forhold.