Hvert år mister verden et skovområde, der svarer til cirka to gange Danmarks areal, på grund af skovrydning. Samtidig sker der historisk store tab af biodiversitet. Vi kan ikke lukke øjnene, når vores forbrug fører til rydning af skov – både i Danmark og udenfor Danmarks grænser. Det skal den nye EU-skovlov forsøge at komme til livs ved at stille skærpede krav til handel på globalt plan. En lov, der vil skabe helt nye spilleregler for samhandel. Dette satte vi fokus på til konferencen ’Forbrug og grønne skove’ om afskovningsfrie værdikæder.
Det er de færreste danskere, der tænker over, at deres højtelskede kaffe kan være forbundet med rydning af skov samt tab af biodiversitet. Ifølge The Climate Institute vil den samlede mængde jord, der er egnet til kaffeproduktion, blive halveret inden 2050 på grund af de stigende temperaturer. Mange kaffebønder kan derfor være nødsaget til at flytte kaffeproduktionen til køligere områder i bjergene, som er dækket af naturlig skov, der må ryddes til fordel for kaffedyrkningen.
Dette er blot ét eksempel på en industri, som kan have store problemer med rydning af skov, men det samme er gældende inden for mange andre brancher og industrier. Den kommende EU-lovgivning kommer til at gælde varer inden for kaffe, chokolade, læder, træ, soja, palmeolie, oksekød og gummi. Det bliver altså fremover obligatorisk for virksomheder at sikre, at de varer som handles i alle led i værdkæden, ikke bidrager til at rydde skov.
”Mange af danskernes forbrugsvarer som kaffe, møbler og chokolade kan være forbundet med skovrydning. Det vil den ny EU-lovgivning med fælles regler på tværs af lande sætte en stopper for. Vi ser loven som en historisk gamechanger, som har potentiale til at beskytte skovene, naturen og mennesker” fortæller Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark.
Fra compliance til impact
Det blev tydeligt under konferencen i går, at det glæder mange virksomheder med den nye lovgivning, fordi skovrydning er et strukturelt problem tæt forbundet med vores forbrug. En europæisk lov skaber fælles spilleregler og kan blive en ’katapult’ for reel impact ude i verden.
Som følge af loven skal virksomheder nu leve op til krav om sporbarhed: her skal man bl.a. kunne dokumentere en geolokation på varens oprindelse. Det bliver en stor udfordring, både for producenterne, som skal tilvejebringe dokumentationen, men også i forhold til hvordan den data skal følge varen hele vejen op igennem værdikæden, hvor den ofte blandes med andre partier eller benyttes i nye produkter. Mere sporbarhed er derfor en kompleks øvelse, og der er en reel fare for, at mindre producenter og småbønder pålægges en stor ekstra udgift, kan miste forretning eller helt blive udelukket fra værdikæder til Europa, hvis ikke de kan leve op til kravene. Derudover er produktionslandene meget forskellige, og derfor er løsninger i de forskellige sektorer heller ikke nødvendigvis de samme.
Èn af pointerne fra konferencen var også, at vi skal arbejde hårdt for at modvirke, at den nye EU-lov fører til exit fra disse såkaldte risikoområder. En løsning er bl.a. at indgå endnu mere samarbejde og inddragelse af lokale aktører og interessenter i producentlandene. Men det er yderst kompliceret, og det er verdenspolitik. Kina og Rusland står klar som de nye aktører, der vil købe disse varer. Derfor er det vigtigt, at lovgivningen får en spillover-effekt til andre store lande som USA og UK, så det kan få en reel impact for naturen og dem, der dyrker varerne, og ikke blot for EU.
”Det bliver ikke nemt at dokumentere at varerne er afskovningsfri i 2025. Men vi skal undgå osteklokkeperspektivet. Løsningen for klimaet og skovene er ikke, at Danmark trækker sig fra at handle med Brasilien, Kenya og Indonesien, som er nogle af de lande hvor Danmark får produceret varer. I stedet kan danske virksomheder, organisationer og kommuner gøre en vigtig forskel ved – i tæt samarbejde med deres leverandører – at investere i opbygningen af mere ansvarlige, globale værdikæder, der lever op til den nye EU–lov og anerkendte internationale principper for ansvarlig virksomhedsadfærd,” fortæller Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark
Skovrydning har store konsekvenser for mennesker
Amnesty Danmark påpegede desuden under konferencen, at rydning af skov og tab af biodiversitet er også en menneskerettighedskrise. Miljøforkæmpere i Sydamerika mister liv. Lokalbefolkninger og små producenter rundt omkring i verden er påvirket af skovrydning hver eneste dag. I de nationale alliancer inden for soja, kaffe og palmeolie går vi netop skridtet videre end compliance. Alliancerne arbejder ikke kun med målet om afskovningsfrie produkter, men også mod omlægning af anden natur, bedre produktionsforhold, biodiversitet, oprindelige folks rettigheder og arbejdstagerrettigheder.
En sidste pointe fra konferencen i går lød: kom i gang nu. Virksomheder skal ikke vente til EU har udviklet vejledninger, for så er det for sent at komme i mål. Og der er ingen grund til at sidde med udfordringerne alene. Der er mange virksomheder fra forskellige sektorer, som sidder med de samme udfordringer. Vi skal løfte blikket ud over lovgivning og se, at der er behov for endnu mere samarbejde med hinanden og med producentlandene. Her får virksomheder, certificeringsordninger, myndigheder, brancheforeninger, NGOer, investorer og alliancer en meget vigtig rolle at spille.
Konferencen blev finansieret af Udenrigsministeriet og den danske handlingsplan for Verdensmålene og Etisk Handel Danmark.
For yderligere information, kontakt venligst
Lotte Frøjk Knudsen, kommunikationsansvarlig i Etisk Handel Danmark: tlf. 29452501 eller mail lfk@etiskhandel.dk