Due diligence for mennesker og miljø
En grundlæggende forventning til alle virksomheder er, at de respekterer og arbejder struktureret med menneskerettigheder og miljø i deres værdikæde.
Due diligence som arbejdsform
Due diligence betyder direkte oversat fra engelsk 'rettidig omhu' - et mindset, man lægger over sin måde at tilgå global handel på.
Forventning om, at I arbejder med menneskerettighederne
Fra FN og OECD er der en forventning om, at virksomheder arbejder struktureret for, at deres aktiviteter ikke skal have nogen negativ indvirkning på menneskerettigheder og miljø. Det gælder i hele værdikæden, så derfor har virksomheder også et medansvar for, hvordan en leverandør f.eks. behandler sine ansatte.
Forventning om, at I efterlever internationale retningslinjer
Alle virksomheder i verden, herunder selvfølgelig også de danske, forventes at arbejde for at efterleve de internationale retningslinjer. Forventningen er afstemt i forhold til virksomhedernes størrelse, så der er ikke en forventning om, at I som SMV skal kunne løse alle udfordringer i jeres værdikæder.
Der er dog en klar forventning om, at I adresserer eventuelle risici for negativ indvirkning på menneskerettigheder og miljø, som I er direkte forbundet med, f.eks. gennem jeres leverandørkæde.
Få styr på menneskerettigheder og miljø
Vi støder på mange spørgsmål og ønsker, når virksomheder og organisationer arbejder med due diligence for menneskerettigheder og miljø. Se nogle af de spørgsmål, medlemmerne gerne vil have svar på:
For jer som virksomhed eller organisation er der en forventning om, at I:
- forpligter jer til at respektere mennesker og miljø
- vurderer og håndterer risikoen for, at I har negativ indvirkning på mennesker og miljø
- følger op på og kommunikerer om jeres indsats
- bidrager til at sikre oprejsning, hvis skaden er sket.
Få hjælp til at agere, når menneskerettigheder ikke bliver overholdt (de6skridt.dk)
For mange er første skridt til at arbejde med menneskerettigheder og miljø at lave en politik i virksomheden.
Få inspiration fra Arlas menneskerettighedspolitik
Due diligence er en cirkulær proces, og I kan næppe vurdere og håndtere alle risici på én gang. Processen skal planlægges, og I må prioritere jeres ressourcer, så I håndterer de største risici først.
Få hjælp til at prioritere jeres indsats for mennesker og miljø (de6skridt.dk)
Hos Nordic Fruit lærte de, at de altid skal besøge en kommende leverandør, inden de handler sammen. Den løbende dialog er også nødvendig. Denne lærdom har de skrevet ind i virksomhedens formelle politikker og processer.
Se hvordan Nordic Fruit har formaliseret arbejdsgangene (de6skridt.dk)
Ifølge de internationale standarder er der forskellige forventninger til jer, alt efter om I forårsager, bidrager til, eller er direkte forbundet med den negative indvirkning på menneskerettigheder. I alle tre tilfælde forventes det, at I bruger jeres indflydelse og igangsætter handlinger, så den negative indvirkning ikke finder sted.
Hos Sourcing House oplevede de, at jo bedre de kender deres leverandører, jo bedre indblik får de i udfordringer og leverandører længere nede i kæden. Hvis leverandøren underbetaler arbejderne eller bruger materialer, der skader miljøet, ønsker Sourcing House ikke at stoppe samarbejdet. Tværtimod.
Gennem spørgsmål og dialog finder Sourcing House ud af, hvordan de hjælper leverandøren bedst muligt med sin udvikling.
Se hvordan Sourcing House spørger leverandøren på ”den rette måde” (Leverandørdialog - en vej til verdensmål, side 5-8)
Der er risici i alle lande, men i nogle er der flere end andre.
Få et godt overblik:
- Gå ind på siden med denne csr-risktjekker (mvorisicochecker.nl/en)
- Vælg et produkt, materialer eller en service og/eller et oprindelsesland.
I får en autogenereret rapport, der fremhæver, hvad I bør være opmærksomme på i forhold til menneskerettigheder og miljø - i forhold til netop det valgte land og produkt.
Virksomheden warfair har specialiseret sig i at importere produkter, særligt fødevarer, fra konfliktramte områder. Deres fokus er at skabe fred og gode vilkår for civilbefolkningen. Men det kræver et stort forarbejde for at få det til at lykkes.
warfair udarbejder en risikovurdering ved at lave en landeanalyse, en screening af leverandøren og et spørgeskema, leverandøren skal udfylde og underskrive.
Se warfairs due diligence-spørgeskema til leverandøren
Se om andre af warfairs materialer kan inspirere jer
Brug vores guide 'De 6 skridt'
I et samarbejde mellem Etisk Handel Danmark, Landbrug & Fødevarer og Arla har vi lavet en guide, som hjælper små og mellemstore virksomheder i fødevareklyngen med at arbejde med due diligence for menneskerettigheder og miljø og dermed være på forkant med kommende lovgivning fra EU.
Netværk for due diligence
I netværket for medlemmer arbejder vi med menneskerettigheder og miljø i værdikæden – og gør det praksisnært.
Kan der være gevinst for både naturen og arbejderne, når I importerer?
Kaffevirksomheden Slow har aftaler med bønder, der dyrker kaffe i skovlandbrug. Det fremmer biodiversiteten og binder atmosfærens CO2 som biomasse, og derudover bidrager Slow til stabil indkomst for kaffebønderne. Kaffen modnes i sit eget tempo – deraf navnet Slow.
Virksomheden ekspanderer og har nu købt 100 hektar konventionelt dyrket landbrug, som skal omdannes til økologisk skovbrug. Skiftet i dyrkningsmetode vil over tid øge bestanden af træer og dyreliv på plantagen.
Bliv inspireret af Slows manual for skovlandbrug (der er ved at blive reviewet af en finsk tænketank, red.)