13 principper for etisk handel
Vores medlemmer i Etisk Handel Danmark forpligter sig til at arbejde med 13 principper for etisk handel. Principperne er baseret på anerkendte, internationale retningslinjer og lovgivning.
1.1 Der må ikke forekomme nogen former for tvangsarbejde, slavearbejde eller ufrivilligt arbejde.
1.2 Ansatte må ikke være forpligtede til at indlevere depositum eller identitetspapirer til arbejdsgiver og skal frit
kunne afslutte ansættelsesforholdet med rimelig opsigelsesvarsel.
(ILO-konvention nr. 29 og 105)
2.1 Ansatte skal uden undtagelse have ret til at tilslutte sig, eller etablere fagforening efter eget ønske, og til at forhandle kollektivt.
2.2 Arbejds- og fagforeningsrepræsentanter må ikke diskrimineres imod og skal have mulighed for at udføre deres repræsentationsarbejde.
2.3 Dersom retten til fri faglig organisering og/eller kollektive forhandlinger er begrænset ved lov, skal arbejdsgiveren lette, og ikke hindre, alternative mekanismer for fri og uafhængig organisering og forhandling, i overensstemmelse med internationale standarder for arbejdstagerrettigheder.
(ILO-konvention nr. 87, 98, 135 og 154)
3.1 Mindstealderen for ansatte må ikke være under 15 år og må ikke være under den højeste alder for obligatorisk skolegang. Dog kan let arbejde være tilladt for børn i alderen 13 – 15, såfremt dette ikke er skadeligt for deres helbred og udvikling, og ikke er i konflikt med den obligatoriske skolegang.
3.2 Rekruttering af børnearbejdere i strid med relevante ILO-konventioner er uacceptabelt. Såfremt børnearbejde, som beskrevet ovenfor, allerede finder sted, skal der gøres en vedvarende indsats for at rette Vedtaget på DIEHs Generalforsamling, 21. april 2020 op på dette så hurtigt som muligt. De berørte børn skal sikres mulighed for at tjene til levebrød, samt mulighed for at erhverve sig en uddannelse indtil de ikke længere er under alderen for obligatorisk skolegang.
3.3 Børn under 18 år må ikke udføre arbejde, som kan være til skade for deres helbred, sikkerhed eller moral, og/eller kan være til skade for deres psykiske, mentale, eller moralske udvikling, herunder arbejde der kan forstyrre deres skolegang, eller natarbejde. 3.4 Der skal etableres politikker, procedurer og handlingsplaner for at hjælpe børn, som viser sig at arbejde under forhold, som strider imod ILO-konventionerne 138 og 182. Handlingsplanerne skal dokumenteres og kommunikeres ud til relevant personale og andre interessenter. Der skal ydes passende finansiel og anden støtte for at sikre barnets mulighed for uddannelse i den skolepligtige alder.
(ILO-konvention nr. 138, 182, ILO-anbefaling nr. 79 og 146)
4.1 Der må på arbejdspladsen ikke diskrimineres på baggrund af etnicitet, religion, kaste, alder, køn, funktionsnedsættelse, civil status, seksuel orientering, fagforeningstilknytning, eller politisk tilknytning.
4.2 Der skal etableres et værn imod seksuelt upassende, truende, fornærmende eller udnyttende adfærd og imod diskrimination eller opsigelse på usagligt grundlag, f.eks. ift. ægteskab, graviditet, forældrestatus eller HIV-status.
(ILO-konvention nr. 100 og 111 og FNs kvindekonvention om afskaffelse af alle former for diskriminering af kvinder)
5.1 Fysisk mishandling eller afstraffelse, samt trusler om fysisk mishandling er forbudt. Det samme gælder seksuelle eller andre krænkelser, verbale overgreb eller andre former for intimideringer.
(ILO-konvention nr. 190 mod vold og chikane på arbejdspladsen)
6.1 Der skal sikres et sundt og sikkert arbejdsmiljø, under hensyntagen til den forestående viden om industrien og dens specifikke farer. Der skal træffes passende foranstaltninger for at forebygge og forhindre ulykker eller skader på sundheden, som følge af, eller relateret til, forhold på arbejdsstedet.
6.2 Arbejdstagere skal regelmæssigt modtage dokumenteret træning i sikkerhed og arbejdsmiljø. Træningen skal gentages for nyansatte medarbejdere.
6.3 Der skal være adgang til rene sanitære forhold, samt rent drikkevand. Hvor det er passende skal arbejdsgiver tillige sikre adgang til sikker opbevaring af fødevarer. Vedtaget på Etisk Handel Danmarks Generalforsamling, 21. april 2020.
6.4 Såfremt arbejdsgiver tilbyder logi til arbejdstagere, skal dette være rent, sikkert, tilstrækkeligt ventileret og med adgang til rene sanitære forhold, samt adgang til rent drikkevand.
(ILO-konvention nr. 155 og ILO-anbefaling nr. 164)
7.1 Løn og andre godtgørelser for en normal arbejdsuge skal som minimum være i overensstemmelse med nationale minimumsbestemmelse, eller branchestandarder såfremt disse er højere, og skal så vidt muligt kunne dække basale behov.
7.2 Løn og lønforhold, herunder udbetaling af løn, skal være skriftligt aftalt. Aftalen skal være forståelig for arbejdstageren.
7.3 Modregning i løn som disciplinært tiltag må ikke finde sted.
(ILO-konvention nr. 131)
8.1 Arbejdstiden skal være i overensstemmelse med national lov eller branchestandarter, såfremt disse er mere fordelagtige for arbejdstageren. Det anbefales, at arbejdstiden ikke overstiger 48 timer om ugen (8 timer per dag).
8.2 Arbejdstageren skal have mindst 1 fridag for hver 7. dag.
8.3 Overtidsarbejde skal begrænses. Det anbefales, at overtidsarbejdet ikke overstiger 12 timer per uge.
8.4 Arbejdstagere skal altid modtage betaling for overtidsarbejde, som minimum i overensstemmelse med gældende lovgivning.
(ILO-konvention nr. 1 og 14)
9.1 Forpligtelser overfor arbejdstager i overensstemmelse med internationale konventioner, national lovgivning og andre retningslinjer for arbejdsretlige forhold, må ikke omgås via brug af korttidsengagementer (som brug af korttidskontrakter, løsarbejdere og dagslejere), underleverandører eller andre former for arbejdsrelationer.
9.2 Alle ansatte har krav på en skriftlig ansættelseskontrakt på et sprog de forstår.
9.3 Lærlingeforløb skal være klart formuleret med hensyn til varighed og indhold.
10.1 Produktion og udvindelse af råmaterialer må ikke bidrage til ødelæggelsen af ressource- og indtægtsgrundlag for marginaliserede befolkningsgrupper, f.eks. ved at beslaglægge større landområder, eller andre ressourcer som disse befolkningsgrupper er afhængige af.
11.1 Der skal gennemføres tiltag for at reducere negative miljø- og klimapåvirkninger i forsyningskæden. Lokale, regionale og globale miljøaspekter skal overvejes. Nærmiljøet omkring produktionsfaciliteter må ikke udpines eller nedbrydes gennem forurening.
11.2 National og international miljø- og klimalovgivning skal respekteres.
11.3 Relevante udledningstilladelser skal indhentes, hvor det er påkrævet.
11.4 Farlige kemikalier og andre stoffer skal forvaltes omhyggeligt.
12.1 Alle former for bestikkelse er uacceptabelt, herunder brugen af alternative kanaler til at sikre illegitime private eller arbejdsrelaterede fordele til kunder, agenter, entreprenører, leverandører eller deres ansatte samt offentlige embedsmænd.
13.1 Dyrevelfærd skal respekteres. Tiltag bør iværksættes for at minimere negativ påvirkning på produktionsdyr og arbejdsdyrs velfærd.
13.2 National og international dyrevelfærdslovgivning og –reguleringer skal som minimum overholdes.