Gå til indholdet
  • Videncenter
    • Besøg Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
    • Om Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
  • Videncenter
    • Besøg Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
    • Om Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
  • Aktiviteter
    • Arrangementer
    • Projekter
    • Netværk
    • Alliancer
    • Akademi
  • Hvad er etisk handel?
    • 13 principper
    • Leverandørsamarbejde
    • Due diligence
    • Indkøbspraksis
    • Samarbejde på tværs
    • Verdensmålene
  • Vær med
    • Bliv medlem
    • Medlemmer
  • Om os
    • Om organisationen
    • Sekretariatet
    • Bestyrelse
    • Samarbejdspartnere
    • Strategi
    • Politik
    • Ledige stillinger
    • Kontakt os
  • Aktiviteter
    • Arrangementer
    • Projekter
    • Netværk
    • Alliancer
    • Akademi
  • Hvad er etisk handel?
    • 13 principper
    • Leverandørsamarbejde
    • Due diligence
    • Indkøbspraksis
    • Samarbejde på tværs
    • Verdensmålene
  • Vær med
    • Bliv medlem
    • Medlemmer
  • Om os
    • Om organisationen
    • Sekretariatet
    • Bestyrelse
    • Samarbejdspartnere
    • Strategi
    • Politik
    • Ledige stillinger
    • Kontakt os
  • Videncenter
    • Besøg Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
    • Om Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
  • Videncenter
    • Besøg Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
    • Om Videncenter for Bæredygtige Værdikæder
  • Aktiviteter
    • Arrangementer
    • Projekter
    • Netværk
    • Alliancer
    • Akademi
  • Hvad er etisk handel?
    • 13 principper
    • Leverandørsamarbejde
    • Due diligence
    • Indkøbspraksis
    • Samarbejde på tværs
    • Verdensmålene
  • Vær med
    • Bliv medlem
    • Medlemmer
  • Om os
    • Om organisationen
    • Sekretariatet
    • Bestyrelse
    • Samarbejdspartnere
    • Strategi
    • Politik
    • Ledige stillinger
    • Kontakt os
  • Aktiviteter
    • Arrangementer
    • Projekter
    • Netværk
    • Alliancer
    • Akademi
  • Hvad er etisk handel?
    • 13 principper
    • Leverandørsamarbejde
    • Due diligence
    • Indkøbspraksis
    • Samarbejde på tværs
    • Verdensmålene
  • Vær med
    • Bliv medlem
    • Medlemmer
  • Om os
    • Om organisationen
    • Sekretariatet
    • Bestyrelse
    • Samarbejdspartnere
    • Strategi
    • Politik
    • Ledige stillinger
    • Kontakt os
ALLIANCE

Alliancen for Ansvarligt Globalt Fiskeri

Vi vil skabe en bedre forståelse af bæredygtigt fiskeri, og beskytte fremtiden for denne vigtige fødevarekilde.

Kom med i alliancen

Alle danske aktører, der har mulighed for at fremme bæredygtigt fiskeri og akvakultur, opfordres til at deltage i alliancen.

I alliancen sidder:

  • Fiskerivirksomheder
  • Procentorganisationer og brancheforeninger med fiskeri- eller akvakulturs-relaterede medlemmer 
  • Virksomheder, der anvender eller handler med fisk, skaldyr og tang, fx detailhandlen, food service, foderproducenter og fødevareproducenter
  • Organisationer, certificeringsordninger, m.m., der besidder relevant viden om problemstillinger vedrørende bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Se kontingent for medlemskab her.
Vi tilbyder også medlemskab af en enkelt alliance, som svarer til 50 % af et fuldt medlemskab.

Etisk Handels sekretariat faciliterer alliancen

Sekretariatet understøtter alliancens deltagere gennem vejledning, facilitering af samarbejde og rådgivning.

Sekretariatet arrangerer møder og arbejdsgrupper og står for udarbejdelsen af den årlige statusrapport, der præsenterer deltagernes resultater og fremdrift på en anonymiseret måde. 

Se medlemmernes handlingsplaner her

Medlemmer er forpligtet til at:

  • Offentliggøre en handlingsplan for hvordan de vil arbejde mod alliancens vision for et mere bæredygtigt fiskeri og akvakultur. Handlingsplanerne skal indeholde en tidsplan, der beskriver initiativer, der sikrer fremdrift.
  • Årlig afrapportering af deres fremgang til alliancens sekretariat.

Se alle deltagernes offentliggjorte handlingsplaner her:

  • COOP
  • Compass Group
  • Danmarks Fiskeri og producentorganisation - DFPO. Handlingsplan på vej 
  • Danmarks Pelagiske Producentorgansisation - DPPO
  • De Samvirkende Købmænd.
  • Dyrenes Beskyttelse
  • Fiskerikajen
  • Forening for Skånsomt Kystfisker
  • Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur
  • Havhøst
  • Hotel og Restaurantskolen
  • LIDL
  • Marine Ingredients Denmark
  • MSC
  • Polar Seafood
  • Rema 1000
  • WWF Verdensnaturfonden
Alliancens vision

"Alle fisk, skaldyr og tang m.v. er fanget, høstet eller produceret bæredygtigt. Vi sikrer en mangfoldig og vild natur under vandoverfladen, dyrevelfærd og retfærdige arbejdsvilkår.

Værdikæden er gennemsigtig og produktet sporbart, råvareudnyttelsen optimal og spildet er minimalt hele vejen igennem produktionskæden.

Dermed kan danskerne vælge fra en bred palette af fødevarer fra salte og ferske vande, og alle fremtidige generationer kan gøre det samme."

Læs Alliancens aftalepapir og statusrapporter her

Aftalepapiret afspejler baggrund, formål, forpligtelser og fokusområder for alliancen, ligeså indeholder den organiseringsmodellen og fordele der er, ved at blive medlem af alliancen.

Læs Aftalepapiret her

Derudover er medlemmerne forpligtet til årligt at rapportere deres fremgang. Dette udgives i en årlig status rapport. 

Alliancens første status rapport kommer i 2024.

Alliancen arbejder for at beskytte det blå spisekammer

Vores alliance har udvidet sig fra et dansk initiativ til en global bevægelse — som både afspejler virkeligheden i den globale indkøb af fisk og skaldyr og vores engagement i at beskytte havets økosystemer, dyr og mennesker ud over Danmarks grænser.

Fremadrettet vil vi i Alliancen fokusere på ESG risikohåndtering og bæredygtigt indkøb af udenlandsk fisk. Havets biodiversitet er fortsat under pres, og de planetære grænser for oceanerne er for nylig blevet overskredet.

Fisk og skaldyr er ikke blot en vigtig del af kosten i Danmark, men også et levebrød for millioner af mennesker verden over. Alliancen er engageret i at støtte sektorens overgang til bæredygtige og robuste indkøbspraksisser – for at beskytte havets økosystemer og sikre fremtiden for mennesker, miljøet og klimaet i forbindelse med denne vigtige fødevarekilde.

Forpligtende samarbejde

Alliancen for Ansvarligt Global Fiskeri samler alle relevante aktører i et
forpligtende samarbejde. Sammen vil vi arbejde mod visionen for at forbedre vilkår for havets dyr og planteliv samt for menneskerettigheder, miljø og klima, så vi i fremtiden kan nyde godt af det blå spisekammer.

Alliancen vil også samarbejde om “blå dannelse” til både forbrugere, indkøbere og
det professionelle køkken. Det handler fx om at få varieret og mindre klimabelastende blå
mad på danskernes tallerkner, om det nu er rejer eller hvidfisk, blæksprutter eller laks.

Alliancen er åben for alle aktører inden for branchen. Skriv til Francesca Manta på fm@etiskhandel.dk, for at høre mere om, hvordan din organisation eller virksomhed kommer med i alliancen

Kommende møder og aktiviteter

ESG-netværk for indkøb af udenlandsk fisk E2: Forurening
Dato: 11. november 2025
Tid: 13.00 – 14.30
Lokation: Overgaden Oven Vandet 10, 1415 København
Tilmeld dig her! 

Kontaktperson

Francesca Manta
  • fm@etiskhandel.dk

Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur

1

mia. kr. import af fisk og skaldyr til Danmark (i 2021)

1

centrale aktører er samlet i alliancen

1

procent af danskerne spiser det anbefalede indtag fisk om ugen

De tre principper for samarbejdet i en alliance

  1. Vi mødes om en fælles mission
  2. Vi forpligter os over for hinanden
  3. Vi mobiliserer sammen

Se mere om de tre principper, en alliance arbejder efter

Vision

“Alle fisk, skaldyr og tang m.v. er fanget, høstet eller produceret bæredygtigt. Vi sikrer en mangfoldig og vild natur under vandoverfladen, dyrevelfærd og retfærdige arbejdsvilkår.

Værdikæden er gennemsigtig og produktet sporbart, råvareudnyttelsen optimal og spildet er minimalt hele vejen igennem produktionskæden.

Dermed kan danskerne vælge fra en bred palette af fødevarer fra salte og ferske vande, og alle fremtidige generationer kan gøre det samme.“

Aftalepapir

Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur

Alliancen kort

Om ‘Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur’

Brug guiden

Guiden viser, hvilke spørgsmål I kan stille jeres leverandør for at finde ud af, om en fisk er bæredygtig.

Få praktiske råd i indkøbsguiden for bæredygtig fisk

Aftalepapir

Alliancepapir for Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri forventes december 2022

In English

Agreement Paper for Danish Alliance for ……. due December 2022

Partnerskabet kort

Om Partnerskab om Bæredygtigt Fiskeri (pdf)

Flere informationer om Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri

Kom med i alliancen

Alle danske aktører, der har mulighed for at fremme en ansvarlig produktion af soja, opfordres til at deltage i alliancen.

I alliancen sidder:

  • Virksomheder, der anvender eller handler med soja, fx detailhandlen, food service, foderproducenter, industrivirksomheder og fødevareproducenter
  • Organisationer, der besidder relevant viden om problemstillingen vedrørende ansvarlig produktion af soja.

For medlemmer af Etisk Handel er det gratis at deltage.

Se gebyr for ikke-medlemmer

I forpligter jer til handling

Hvert år skal I:

  • Offentliggøre en handlingsplan for ansvarlig soja, inklusiv tidsplan, der beskriver initiativer, der sikrer fremdrift.
  • Afrapportere jeres fremgang til alliancens sekretariat.

Se alle de handlingsplaner, deltagerne har offentliggjort:

  • Aldi
  • COOP
  • Dagrofa 
  • Danish Crown
  • Danpo
  • DLG - handlingsplan (find DLG's kriterier for ansvarlig produktion her)
  • Letz Sushi
  • Lidl
  • Rema1000
  • Rose Poultry (by HK Scan)
  • Salling Group
Alliancen har deltagere og støttemedlemmer

Deltagende virksomheder er repræsentanter fra bl.a. detailhandlen, food-service, foderproducenter, industrivirksomheder og fødevareproducenter. 

  • Dagrofa
  • Rose
  • Rema 1000
  • LiDL
  • Letz Sushi
  • Aldi
  • dlg
  • Danpo
  • Arla
  • Salling Group
  • coop
  • Danish Crown

Støttemedlemmer er NGOer, myndigheder, universiteter, erhvervs- og brancheorganisationer, fagbevægelsen o.lign. 

  • Dansk Erhverv
  • DSK - De Samvirkende Købmænd
  • Udenrigsministeriet
  • 3F
  • Preferred by Nature
  • Landbrug og Fødevarer
  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
  • WWF
  • Concito
  • Miljøministeriet
  • DAKOFO - Dansk Korn 6 Foder
Etisk Handels sekretariat faciliterer alliancen

Sekretariatet understøtter alliancens deltagere gennem vejledning, facilitering af samarbejde og rådgivning.

Sekretariatet arrangerer møder og arbejdsgrupper og står for udarbejdelsen af den årlige statusrapport, der præsenterer deltagernes resultater og fremdrift på en anonymiseret måde. 

Sådan definerer vi ansvarlig soja

Alliancen definerer ”ansvarligt produceret soja” som sojaproduktion, der opfylder følgende kriterier:

  • Relevant lovgivning er overholdt

  • Produktionen er underlagt grundige miljømæssige overvejelser, herunder beskyttelse af truede arter, vådområder og bredzoner, jordbundsforhold, vand og luftkvalitet med videre

  • Produktionen bidrager ikke til skovrydning eller omlægning af andre naturtyper af høj bevaringsværdi (dvs. high conservation value, jf. Accountability Framework Initiative)

  • Sikker håndtering af agro-kemikalier og forbud eller udfasning af stærkt giftige kemikalier. Dette omfatter kemikalier opført i Stockholm- og Rotterdam-konventioner

  • Afskaffelse af alle former for tvangsarbejde, effektiv afskaffelse af børnearbejde, afskaffelse af diskrimination med hensyn til beskæftigelse og erhverv. Der er sikre arbejdsvilkår, foreningsfrihed og anstændige lønninger

  • Respekt for juridiske og hævdvundne jordrettigheder

  • Tredjepartsverificeret eller tredjepartscertificeret efter en standard, der opfylder ovenstående kriterier.


Ansvarligt produceret soja kan for eksempel opnås igennem verifikation (som definteret i Accountability Framework Initiative) fra tredjepart eller gennem følgende certificeringsordninger: RTRS (inkl. RTRS kreditter), ProTerra, EU-økologisk, ISCC Plus (biobrændsel) eller IFOAM (listen er ikke udtømmende).

Der findes disse certificeringsordninger

Ansvarligt produceret soja kan for eksempel opnås igennem verifikation, som defineret i Accountability Framework Initiative, fra tredjepart eller gennem følgende certificeringsordninger: RTRS (inkl. RTRS kreditter), ProTerra, EU-økologisk, Donau Soja og Europe Soya Standards, ISCC Plus (biobrændsel) eller IFOAM (listen er ikke udtømmende). 

 

Roundtable for Responsible Soy

Roundtable for Responsible Soy (RTRS) blev oprettet af i 2006 af sojaproducenter, forhandlere, processorer, banker og civilsamfundsorganisationer. Standarden indeholder sociale og miljømæssige krav til sojabrug, som løbende bliver kontrolleret.

Et krav er, at fra og med 2009 må ingen skove ryddes eller andre naturtyper af høj bevaringsværdi omlægges ifm. sojadyrkningen. RTRS kan bruges til både genmodificeret og ikke-genmodificeret soja.

RTRS certificeret soja kan købes gennem tre forskellige systemer:

  1. Som segregeret råvare, hvor den certificerede råvare er fysisk adskilt fra den konventionelle råvare gennem hele værdikæden
  2. Som ’mass balance’, hvor de certificerede og konventionelle råvarer blandes i varestrømmen, men en registrering af andelen af certificeret soja følger den samlede masse
  3. RTRS-kreditter, hvor én kredit svarer til produktionen af et ton certificeret råvare. At købe RTRS-kredit betyder at kompensere for købt soja og afbalancere dets "soja-fodaftryk" ved direkte at støtte producentens udvikling mod ansvarligt produceret soja.

RTRS-standarden er primært implementeret i Argentina og Brasilien. Produktionen var i 2015 fordelt således: Brasilien (70,3%), Argentina (19,5%), Indien (5,8%), Paraguay (3,6%) og USA (0,9%). I 2016 certificerede RTRS lige over 3 mio. tons soja og solgte 1,9 mio. kreditter og 95,000 tons ’mass balance’ soja. 

Læs mere om RTRS her

 

ProTerra

ProTerra-standarden, oprettet af CERT-ID i 2006, omfatter sociale og miljømæssige kriterier og certificerer udelukkende ikke-genmodificeret soja.

ProTerra accepterer endvidere ikke bedrifter, hvor skovrydning har fundet sted efter 2004. Denne rydningsgrænse gælder områder med oprindelig vegetation og områder med høj bevaringsværdi, især primær skov.

ProTerra standarden kræver tredjeparts audits. Da ProTerra kun tillader non-GM-soja, skal det være muligt at spore denne soja separat.

Læs mere om ProTerra her

 

Økologi / IFOAM

Sojabønder, der dyrker økologisk må ikke bruge kemiske pesticider, gødning eller genetisk modificerede organismer.

Der er også forskellige krav inden for naturbevarelse, jord- og arbejdslovgivning og sundheds- og sikkerhedsbestemmelser. En bred vifte af interessenter er involveret i standarden.

Økologisk soja dyrkes primært i Kina og Indien.

Læs mere om IFOAM her

 

ISCC Plus (biobrændsel)

International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) udviklede i 2010 en standard, der er i overensstemmelse med krav i EU's direktiv om vedvarende energi (direktiv 2009/28 / EF) for biobrændstof. 

ISCC PLUS gør sig dermed gældende for soja, der bruges til biodiesel. ISCC er et globalt certificeringssystem, der adresserer hele forsyningskæden såvel som en række landbrugsafgrøder, deres derivater og vedvarende energikilder. Uafhængig tredjepartscertificering sikrer overholdelse af krav til miljømæssig og social bæredygtighed samt reduktion af drivhusgasemissioner.

Et EU studie fra 2018 konkluderer blandt andet, at ISCC scorer højt på klimarelaterede indikatorer, inklusiv afskovning og biodiversitet. ISCC udelukker produktion fra primær skov og skove med høj biodiversitetsværdi og nedbrudt skov.

ISCC kan anvendes på forskellige markeder, herunder bioenergisektoren, fødevare- og fodermarkedet. ISCC sikrer at

  1. Drivhusgasemissioner reduceres
  2. Biomasse ikke produceres på land med høj biodiversitet og højt kulstoflager
  3. At der udføres god landbrugspraksis og beskyttelse af jord, vand og luft
  4. Menneskerettigheder, arbejdskraft og jordrettigheder respekteres. Sporbarhedsstandarder sikrer, at den fysiske sti til biomasse kan spores tilbage gennem hele forsyningskæden. 

Læs mere om ISCC Plus her

 

Donau Soja and Europe Soya Standards

Donau Soja og Europe Soya Standards er to forskellige certificeringer, der udbydes af Donau Soja.

Certificeringen Donau Soja kan opnås af sojaproducenter, der kommer fra Donau-regionen, og som ikke er genmodificeret. Yderligere skal sojaproducenten følge EU's reguleringer om brug af pesticider samt arbejds- og sociale rettigheder. Sojaen må ikke dyrkes i jord, der er udviklet til landbrug efter 1. januar 2008. Yderligere må dyrkning af soja ikke føre til tab af nationale eller internationale naturreservater, skove eller heder.

Certificeringen Europe Soya Standard stiller de samme krav som Donau Soja. Forskellen ligger i sojaens geografiske oprindelsessted, hvormed certificeringen Europe Soya kan anvendes af soja dyrket i hele Europa og ikke kun Donau-regionen, såfremt de andre kriterier også opfyldes.

Produktioner med Donau Soja og Europe Soya Standard inspiceres ud fra en risiko-baseret tilgang. 

Læs mere om Donau Soja her.

Læs mere om Europe Soya Standard her.

Virksomheder, partnerskaber, udgivelser mm med relevans for soja

Referencerne er ikke udtryk for alliancens synspunkter:

Amsterdam Declarations Partnership

AxFoundation, Introduktionsmaterial Sojadialogen 

EFECA, UK Roundtable on Sustainable Soya: 

EU Communication (2019) on Stepping up EU Action to Protect and Restore the World's Forests

Feasibility study on options to step up EU action against deforestation

FEFAC Soy Sourcing Guidelines

IDH, European Soy Monitor 

IFOAM

ISCC Plus

ITC Standardsmap 

Københavns Universitet - Ansvarlighed i værdikæderne for soja og palmeolie

Københavns Universitet - Certificeringssystemer og omkostninger for certificeret soja og palmeolie

Københavns Universitet - Kvantificering af forventede fremtidige proteinmarkeder og kortlægning af potentialer i forskellige nye proteinkilder

Københavns Universitet - Kødforbruget i det offentlige og det medfølgende indirekte forbrug af soja

Københavns Universitet - Miljømæssige konsekvenser ved den danske import af majs og soja til svinefoderproduktionen

LMC and 3Keel, 2018: Study on the environmental impact of palm oil consumption and on existing sustainability standards For European Commission, DG Environment

ProFundo, 2019, Setting the bar for deforestation-free soy

Proterra

RTRS

Soy Barometer 2014

Verdens Skove 2018, Palmeolie & Soja - bæredygtigt eller ej?

WWF, Soja 

Aarhus Universitet - SOJA OG PALMEOLIE

Det er et neutralt mødested, hvor man kan mødes med andre virksomheder, både store og små. Men også med andre fagorganisationer og interesseorganisationer. Jeg har ikke oplevet noget lignende andre steder.

Mia Møgelgaard, Global Impact Manager, Skagerak

Få vores nyhedsbrev

Følg med i vores arrangementer, netværk og nyheder.  

© Etisk Handel Danmark – 2025

Linkedin

Etisk Handel Danmark

Aktiviteter

  • Arrangementer
  • Projekter
  • Netværk
  • Alliancer
  • Akademi

Om os

  • Om organisationen
  • Sekretariatet
  • Bestyrelse
  • Samarbejdspartnere
  • Kontakt os
  • Privatlivspolitik
Administrer samtykke til cookies
Vi bruger cookies til at optimere vores websted og vores service.
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
  • Vælg muligheder
  • Administrer tjenester
  • Administrer {vendor_count} leverandører
  • Læs mere om disse formål
Præferencer
  • {title}
  • {title}
  • {title}