Efter katastrofen i Bangladesh i 2013, hvor en 9-etagers tøjfabrik kollapsede, underskrev en række større virksomheder en ambitiøs aftale, der skal forhindre det sker igen.
Den såkaldte Accord-aftale handler blandt andet om mere sikkerhed på tekstilarbejdspladserne i samarbejde med lokale fagforeninger. Nu udvides aftalen også til Pakistan, og her er Bestseller medlem af styregruppen for den internationale aftale. De har nu, sammen med andre virksomheder og nationale interessenter arbejdet for at sikre et landespecifikt aftaleprogram i Pakistan.
Vi har derfor stillet Felicity Tapsell, Head of Responsible Sourcing hos BESTSELLER, fem spørgsmål for at blive klogere på den nye aftale i Pakistan.
Hvad er jeres rolle i at udvikle det nye Safety Accord Program?
”Vi deltager aktivt i udviklingen af den nye internationale aftale for Pakistan og har været en del af forhandlingerne siden 2021. Formålet med aftalen er at skabe varige forbedringer på industriniveau, blandt andet ved at hæve fabrikkernes standarder for arbejdsvilkår og sikkerhed i tråd med den Internationale Accord’s krav, fortæller Felicity Tapsell.
Kravene dækker blandt andet over uafhængige sikkerhedsinspektioner, og træninger for arbejderne i sikkerhed. Aftalen er et stort skridt i den rigtige retning men kan ikke stå alene. Virksomhederne skal samtidig iværksætte individuelle indsatser for at opretholde due diligence og risikovurderinger.
Hvordan interagerer programmet med det nye EU-direktiv om due diligence?
”Aftalen vil supplere og være en støtte til virksomheder, der er påvirket af det nye EU-direktiv om due diligence. Tekstilvirksomhederne, der tilmelder sig aftalen, vil drage fordel af den indbyggede klagemekanisme, som vil hjælpe dem med at levere på en af de sværeste komponenter i CSDDD. Men virksomhederne skal naturligvis stadig foretage deres egen due diligence, identificere, handle på og rapportere om deres væsentlige miljømæssige og sociale påvirkninger”.
Hvordan griber I opgaven an og hvilke erfaringer tager I med fra Bangladesh?
”De nationale strukturer skal oprettes effektivt fra begyndelsen for netop at sikre, at producenterne også har en stemme og er repræsenteret. Det er en afgørende læring fra Bangladesh. Og der skal oprettes et uafhængigt inspektionshold og støtte til kapacitetsopbygning i de regionale regeringsorganisationer.
Men tekstilindustrien går i øjeblikket ind i en vanskelig tid med færre ordrer. Især Pakistan står over for alvorlige økonomiske begrænsninger og potentiel international gældsmisligholdelse, for ikke at nævne sikkerhedsproblemerne i regionen, som alle skal tages i betragtning under opsætning og implementering af programmet.
Kan andre danske tekstilvirksomheder tilslutte sig programmet?
”Ja. Det er vigtigt for programmets succes, at så mange tekstilvirksomheder som muligt med produktion i Pakistan tilslutter sig aftalen, da den er baseret på kollektiv for handlingsstyrke. Når flere virksomheder med produktion på samme fabrik tilpasser sig én standard og tilgang, skaber det en effekt på industriniveau og strømliner indsatsen for
vores leverandører,” fortæller Felicity Tapsell.
Hvilken effekt vil aftalen få for den pakistanske industri?
”Vi tror på, at hvis aftalen lykkes, vil det gavne den pakistanske industri, og vigtigst af alt sundheden og sikkerheden for de tusindvis af arbejdere på fabrikkerne. Derudover vil
aftalen også gavne virksomhedernes due diligence-indsats på fabrikkerne – og dette vil i sidste ende tiltrække mere forretning til regionen. Det næste år er derfor vigtigt for den internationale aftale. Hvis programmet kan igangsættes i Pakistan med succes, kan der være potentiale for at udvide til andre regioner.” slutter Felicity.
FAKTA
I 2013 kollapsede bygningen Rana Plaza som husede fem fabrikker i Bangladesh og dræbte over 1000 fabriksarbejdere.
’International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry’ blev introduceret i Bangladesh i 2013 efter ulykken i Rana Plaza. Det er en juridisk bindende aftale mellem 190 globale mærker og forhandlere, fagforbund, IndustriALL Global Union og UNI Global Union, og otte af deres bangladeshiske tilknyttede fagforeninger om at arbejde hen imod en sikker og sund tekstilindustri. I 2021 blev det besluttet at udvide aftalen til Pakistan.
Tekstilindustrien i Pakistan bidrager til 24% af landets BNP og udgør mere end 60% af den samlede eksport. EU’s direktiv om due diligence sigter mod at fremme bæredygtig og ansvarlig virksomhedsadfærd i globale værdikæder. Virksomheder vil blive forpligtet til at identificere og, hvor det er nødvendigt, forhindre, afslutte eller afbøde negative indvirkninger af deres aktiviteter på menneskerettighederne, såsom børnearbejde og udnyttelse af arbejdstagere, og på miljøet, for eksempel forurening og tab af biodiversitet