”Det fedeste er, at folk tager konceptet i brug! Og selvfølgelig, at vi får omtale og opbakning”, lyder det begejstret fra Henrik Bruun-Pedersen i telefonen.
Han var som IT-indkøbschef i A.P. Møller-Mærsk sammen med sit team indstillet til prisen Verdens Bedste Indkøber i 2023, for at være med til at udvikle Technology Sustainability Index (TSi). Det er en gratis platform, der vurderer bæredygtighed som et parameter, når indkøbere skal vælge leverandører af IT-udstyr og IT-løsninger.
Vores digitale adfærd belaster kloden
Titlen som Verdens Bedste Indkøber uddeles hvert år til en institution, virksomhed eller organisation, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde for at bidrage til et eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb. Analyser estimerer, at CO2-udledningen fra vores stigende, digitale adfærd udgør 2-4 procent af verdens samlede CO2-udledning, og belastningen er dermed på niveau med udledningen fra den kommercielle flyindustri. Derfor er det også relevant at fokusere mere på bæredygtighed – og særligt klima og miljø – indenfor produktion, indkøb og brug af IT.
Indeks uden kommercielle interesser
Nomineringen var kulminationen på et års arbejde med at udvikle og udbrede TSi-indekset, der rangerer IT-leverandørers modenhed inden for bæredygtighed ud fra række kriterier, som er udarbejdet i dialog med markedet og andre indkøbseksperter. Platformen er en open source-løsning uden ejerskab. Et koncept, der er gratis og tilgængeligt for alle, og som ikke repræsenterer nogen kommercielle interesser.
Rating af IT-leverandørers bæredygtighed
Ideen om at udvikle en ratingmetode opstod, da Henrik Bruun-Pedersen som indkøbsansvarlig undrede sig over, at der ikke var hverken en nem eller entydig måde at vurdere, hvor bæredygtig en IT-leverandør egentlig var.
”Når man sender et projekt i udbud, skal leverandøren leve op til en række forskellige krav om f.eks. funktionalitet, pris og jura. Og vi kunne godt tænke os, at bæredygtighed også var et parameter i hele processen, både når man skal vælge leverandør og i måden, man styrer leverandørens performance efterfølgende. Det kan f.eks. være, hvilke interne politikker IT-leverandørens medarbejdere arbejder under, hvorvidt de genanvender deres hardware, eller hvordan de håndterer deres egen leverandørbase i forhold til bæredygtighed,” fortæller Henrik Bruun-Pedersen.
Både små og store skal håndtere krav om bæredygtighed
Han fortsætter: ”Jeg oplevede, at der var et ønske fra flere virksomheder om at fokusere på bæredygtighed fra IT-indkøbssiden, både af hensyn til klimaet og for at leve op til den nye EU-lovgivning. Men de forskellige IT-afdelinger og IT-indkøbere sad hver for sig og skulle håndtere kravene. Dette gælder både i store og mindre virksomheder. Alle har samme behov for at dokumentere og evaluere på de parametre, så hvordan adresserer vi det?”
Flere med fra starten
Selv store danske virksomheder i toppen af C25-indekset er små i forhold til de internationale tech-giganter. Derfor tog Henrik Bruun-Pedersen sagen i egen hånd og samlede en arbejdsgruppe for at diskutere, hvordan man kunne rate en leverandør på bæredygtighed, og hvilke 30-40 spørgsmål man så skulle stille. ”Vi teamede op med Dell, Cisco og Oracle fra starten. De bakkede op fra første sekund. Desuden har Spectra Analytics, Gorrisen Federspiel og CBS også været med til at opfinde konceptet,” fortæller Henrik Bruun-Pedersen.
IT-bæredygtighed fra en indkøbsvinkel
Mindsettet bag TSi kommer fra en indkøbsvinkel. Systemet fungerer som en evalueringsmodel rettet mod IT-indkøbere, så de kan spare tid og ikke behøver spørge leverandøren, men kan nu sætte en score direkte ind, der går fra 0-100. Spørgsmålene er rettet mod de fire forskellige segmenter: Hardware, service, Cloud og Software.
Bæredygtighed som evalueringselement
”TSi er også et koncept, der kan starte snakken om bæredygtighed og være en døråbner til at få arbejdet med bæredygtig IT ind på direktionsgangen. Det er flere interessante diskussioner at tage, f.eks. om man som virksomhed skal lægge pengene hos en leverandør, der har en score under 20 eller over 80? Hvad betyder det i praksis? Og er IT-chefer villige til at adressere bæredygtighed og lade det indgå som evalueringselement, når der vælges IT-løsninger?” funderer Henrik Bruun-Pedersen.
Formålet er at gøre noget godt
I dag er Henrik Bruun-Pedersen IT-indkøbschef hos Rambøll, og han fortsætter netværket og arbejdet med at udvikle TSi-platformen som formand. Han bruger en del tid på at holde oplæg og netværksmøder for at udbrede TSi, og det er vigtigt for ham at understrege, at det er gratis og baseret på en frivillig arbejdsindsats med fælles formål: at gøre noget godt for alle. Også for verden.
Du skal ikke vente på det perfekte
Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Løsningen har sine begrænsninger, men for Henrik Bruun-Pedersen er det vigtigste at gøre noget aktivt for at reducere ressourceforbruget og klimaaftrykket. At handle. Også selvom det hele ikke er perfekt fra starten.
”Vi kan ikke hamle op med det, som andre ratingfirmaer kan. Til gengæld er vores system anderledes hurtigt, simpelt og gratis. Og det dækker et hul i markedet. Jo flere indkøbere, der går sammen, jo større mulighed er der for at påvirke branchen,” erklærer Henrik Bruun-Pedersen, før han afslutter: “Hvis du sidder og venter på det perfekte, så spilder du tiden, og alt skal pludselig fikses på meget kort tid. Så selvom TSi-systemet ikke er perfekt, bl.a. fordi det bygger på ja/nej spørgsmål, så er det bedre end ikke at gøre noget!”
Fakta:
- Etisk Handel Danmark er initiativtager til prisen ”Verdens Bedste Indkøber”, som i 2019 blev stiftet sammen med IKA – foreningen af offentlige indkøbere og Forum for Bæredygtige Indkøb. Prisen uddeles hvert år og har især fokus på tre kriterier: Bæredygtighed, Nytænkning og Skalerbarhed & Effekt.
- Blandt de nominerede i 2023 var Henrik Bruun-Pedersen, der på daværende tidspunkt var IT-indkøbschef i Maersk. Han var indstillet til prisen for at være blandt initiativtagerne til TSi, der er et tværorganisatorisk netværk, der indekserer IT-leverandører baseret på deres grønne mål og strategier.
- TSi er en forkortelse for Techology Sustainabilty index. TSi rater fx virksomhedens net-zero mål eller SBTi-tilslutning, certificeringer (fx miljømærker, ISO 14001 eller EcoVadis), transparens og rapporteringsevner (både ift. fx energiforbrug forbundet med konkrete produkter og services, men også leverandørernes egne evner til at rapportere på scope 1,2, 3), generelle bæredygtighedspolitikker i virksomhederne (fx genbrug og genanvendelse) og deres forsyningskædefokus.
- Det er kun selve virksomheden, der bliver ratet, ikke deres produkter.
- Henrik Bruun-Pedersen er formand for netværket omkring TSi, der i dag er sat op som non-profit forening, der samtidig driver faglige best practice netværk inden for tre områder: Tech, Procurement og Advisory/Legal.
- Mere end 200 IT-leverandører har registreret sig i TSi-indekset, heraf mange af verdens største software- og IT-services-leverandører.
- Der findes en LinkedIn-gruppe for TSi med over 1200 medlemmer. Gruppen fungerer som et community, hvor professionelle IT-indkøbere kan dele viden og erfaringer om TSi og bæredygtige IT-indkøb generelt. TSi-dashboardet kan tilgås gratis via LinkedIn-gruppen.
- Du kan læse mere om TSi her: www.tsi.life
Klik her for at læse mere om initiativet Verdens Bedste Indkøber