30. november
Konference: Hvordan køber vi bæredygtige solceller?
Kom til konference om solceller og bliv klogere på, hvad vi som danske indkøbere kan gøre for at købe solceller, der giver mening på tværs af både den grønne, sociale og økonomiske bundlinje.
Danske solceller og udvindingen af råmaterialer brugt til deres produktion er i høj risiko for at være produceret med brug af tvangsarbejde. TV2 og DanWatch afslørede i dokumentarserien ”Operation X: Solcellernes skyggeside” i juli 2022, at det etniske mindretal, Uighurerne, bliver tvunget til at arbejde under slavelignende forhold i produktionen af solcellepaneler samt udvindingen og forarbejdningen af polysilicium, der er en af hovedingredienserne i solcelleproduktion.
Samtidig peger en undersøgelse fra Aalborg Universitet på, at halvdelen af solpanelerne kan være mere sorte end grønne. Det skyldes, at klimaaftrykket fra produktionen kan være større end den besparelse, de kan nå at give i løbet af deres livstid.
Når vi i Danmark køber solceller er det ofte svært at gennemskue under hvilke forhold de er produceret på grund af manglende sporbarhed og uigennemsigtige leverandørkæder, der strækker sig over mange lande og flere kontinenter. Ikke desto mindre har offentlige og private aktører et ansvar for at sikre, at de ikke overtræder eller tilsidesætter menneskerettigheder eller miljø- og klimahensyn, når varer indkøbes.
På den baggrund sætter Københavns Kommune, Odense Kommune, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og Etisk Handel Danmark nu spot på solcellernes oprindelse, og hvad offentlige indkøbere, byggebranchen, developere, og andre der arbejder med solceller, kan gøre for at sikre, at solcellerne er produceret under forhold, der reelt bidrager til en grøn omstilling med respekt for menneskerettigheder.
Konferencen holdes den 30. november 10:00 – 15:00 på Odense Rådhus.
Målgruppe: Konferencen er målrettet offentlige indkøbere, kommuner, regioner og Staten, importører af solceller, entreprenører, developere, samt videns- og interesseorganisationer.
Program
På dagen vil der være en blanding af præsentationer og workshops, hvor de forskellige aktører kan blive klogere, hvad vi kan gøre fremadrettet, når vi investerer i nye solcelleanlæg. Vi vil bl.a. komme ind på følgende emner:
- 9.30 Velkomst med kaffe og croissanter
- Rapport: Forfatteren bag rapporten In Broad Daylight: Uyghur Forced Labour and Global Solar Supply Chains, Laura Murphy, vil fortælle om tvangsarbejde i solcelleindustrien, og hvordan værdikæderne internt i Kina er organiseret.
- Forskning: Hvad ved vi om solcellers klimaaftryk i et livscyklusperspektiv?
- Lovgivning: Præsentation af eksisterende og kommende EU-lovgivning – herunder EU’s Green Deal, FN’s vejledende principper for menneskerettigheder og erhverv, Forced Labour Product Ban og krav til due diligence procedurer.
- Frokost
- Case: European Energys håndtering af tvangsarbejde i deres leverandørkæder – løsningsorienteret dialog som katalysator for positiv udvikling i industrien ved Jan Vedde.
- Workshop: Vi runder af med en workshop, hvor vi drøfter, hvad solcelle-producenter/importører, bygherrer og entreprenører skal gøre for at dansk sourcing og indkøb af solceller bidrager til den grønne omstilling med respekt for miljø, klima, menneske- og arbejdstagerrettigheder i værdikæden?
- Arbejdsgruppe: Der vil efter konferencen være mulighed for at melde sig til at deltage i en kommende arbejdsgruppe, hvor der vil blive arbejdet videre med krav til værdikæden ved offentlige indkøb af solceller.
Lars Aagaard, forh. direktør i Dansk Energi, vil være facilitator og moderator på hele konferencen.