Stigende forventninger til ansvarlig virksomhedsadfærd får nogle virksomheder til at overveje at trække sig fra usikre lande i fx Afrika og Asien. Men der er i højere grad brug for mere engagement, innovation og partnerskaber, der kan bidrage til bæredygtig udvikling i det globale syd.
Forventningerne til virksomheders etik og ansvarlighed er stigende, og bliver med nye lovgivninger fra EU mere klart defineret. Især direktiverne om bæredygtighedsrapportering (CSRD) og due diligence (CSDDD) kræver, at virksomheder gennemfører risikoanalyse og rapporterer om deres indsats for at respektere menneskerettigheder i hele værdikæden. Med nye krav til virksomhederne, er der risiko for, at virksomhederne fravælger at samarbejde med leverandører i usikre områder, fordi de ser det som for udfordrende og risikofyldt. Det kan få konsekvenser for den lokale økonomi, medføre tab af arbejdspladser og af fremtidige investeringer i det globale syd.
Derfor har Etisk Handel Danmark sammen med Etisk Handel organisationerne i Norge, Sverige og Storbritannien udgivet en ny rapport, der viser hvordan man kan arbejde med menneskerettigheder i usikre lande og områder. Rapporten ”Human rights due diligence in challenging contexts” bidrager med viden, guidance og konkrete eksempler på, hvordan arbejdet med menneskerettigheder kan se ud i usikre lande som Kina, Myanmar, Ukraine, Palæstina, Afghanistan og Elfenbenskysten.
Rapporten giver også konkrete eksempler på, hvordan virksomheder kan håndtere konsekvenserne af at trække sig ud af landene, hvis det anses for at være den rette handling.
Klik her for at se rapporten ”Human rights due diligence in challenging contexts”
Nysgerrig på mere?
Kontakt os gerne, hvis du ønsker et eller flere trykte eksemplarer: kontakt@etiskhandel.dk
Vil du vide mere om rapporten, arbejdet bag eller de forskellige cases? Så kontakt vores rådgiver, Sarah Dieckmann: sd@etiskhandel.dk