Alliancen var i sidste uge i Cerradoen i Brasilien for at blive klogere på, hvordan Danmark kan bidrage til en mere bæredygtig og ansvarlig sojaværdikæde. Til trods for ny EU-regulering er der fortsat store drivkræfter mod afskovning og konvertering af naturområder, og der er brug for en vifte af forskellige indsatser, hvis vi skal afskovningen til livs.
Besøget gik bl.a. til Cerradoen, som ligger øst for Amazonas i Brasilien, og er Sydamerikas største og verdens mest biologisk mangfoldige savanne. Men næsten halvdelen af Cerradoens oprindelige vegetation er blevet ødelagt på grund af en hastig udvidelse af landbrugsindustrien i regionen i løbet af de seneste årtier. De voldsomme ødelæggelser har også skabt enorme udfordringer for de oprindelige folk og lokalsamfund, som kæmper med at opretholde deres levebrød og kultur.
På turen, arrangeret af WWF og Etisk Handel Danmark fulgte vi sojaen i Brasilien fra landmanden via handelshusene og til havnen i Sáo Luis, hvor den skibes til Europa. Vi har talt med mange forskellige aktører på vejen – om EUDR, skovrydnings- og konverteringsfri sojaproduktion, og hvordan sojaproduktion har krænket oprindelige folks og lokalsamfunds rettigheder. Vi er blevet beriget med mange vigtige perspektiver og viden, som vi skal arbejde videre med i Alliancen.
Du finder her en række af vores indsigter fra turen:
- EU’s skovlov (EUDR) gør, at de globale handelshuse er i gang med at opbygge segregerede varekæder til EU. Men der er stadig nogle kritiske udfordringer langs varekæden herunder ved omlastninger, separat lagerplads og at sikre store nok volumer af afskovningsfri soja til afskibning.
- Landmanden er et meget vigtigt led i værdikæden. Vi så eksempler på mere bæredygtig og integreret produktion, og flere benytter certificeringer som eksempelvis RTRS, men der er brug for stærkere incitamenter, hvis de skal gå længere end den nationale lovgivning og stoppe konvertering af nye naturområder.
- Handelshusene vælger som konsekvens heraf lav-risiko områder og dermed er der stadig stor risiko for afskovning, blot ikke for varer til EU, som udgør en mindre men vigtig del af eksporten i Brasilien.
- Initiativer på nationalt eller sektor niveau i Brasilien kan derfor være en løsning, hvis vi skal afskovningen til livs. Flere handelshuse arbejder hen i mod, at alt deres sojaeksport er afskovnings- og konverteringsfri, ikke kun andelen til EU, og man kan med fordel lade sig inspirere af sojamoratoriet i Amazonas og styrke national regulering, eksempelvis med en regional aftale for Cerradoen i Brasilien, hvor afskovningen lige nu er størst.
- Nye innovative tiltag kan hjælpe med sporbarhed og transparens. WWF Brasilien støtter via SUSS projektet SIFMA 2.0, en digital platform som kan dokumentere om sojaen produceres uden afskovning og i henhold til national lovgivning. Et system med stort potentiale for regional og national udrulning.
- Oprindelige folk står over for store udfordringer i sojasektoren, herunder jordkonflikter, miljøforringelse og bekymringer om kulturbevarelse. Der er brug for flere og mere strukturelle indsatser for at sikre en ansvarlig sojaproduktion der beskytter oprindelige folks rettigheder.
Turen var arrangeret af Etisk Handel Danmark og WWF-Brasil og WWF Danmark som en del af projektet Scaling Up Sustainable Soy Partnership, der er finansieret af Udenrigsministeriet.
Fakta
Siden 2019 har 25 forskellige aktører bestående af dansk dagligvarehandel, civilsamfundet, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder samarbejdet om en fælles mission. Nemlig at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt og ikke bidrager til afskovning eller konvertering af anden naturlig vegetation inden 2025. Det er desuden Alliancens vision at bidrage til løbende forbedringer i ansvarlig produktion af soja på et globalt plan.
Alliancen har indtil videre opnået en fælles erklæring for ambitionen om ansvarlig import senest 2025, 11 handlingsplaner offentliggjort, støttet certificeret sojaproduktion gennem en fælles regional kreditaftale.
Vil du være en del af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja? Læs mere om Alliancen eller tag kontakt til Morten Fauerby Thomsen på mft@etiskhandel.dk