For første gang i 12 år er OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder blevet opdateret. De nye retningslinjer afspejler de øgede forventninger til virksomheder på områder som menneskerettigheder, miljø og klimaforandringer. Vi har i den forbindelse stillet et par spørgsmål til Linda Nielsen, professor og leder af det danske OECD kontaktpunkt /klagemekanisme, NCP Danmark.
Hvorfor er det vigtigt med en opdatering nu?
”Verden står over for mange udfordringer. Der er kommet mange flere problemstillinger, siden OECD sidst opdaterede retningslinjerne tilbage i 2011. Det er alt sammen problemer, der ikke kender landegrænser som fx klimaforandringer og biodiversitet. Og det er emner, der fortsat vil fylde meget i de kommende år,” fortæller Linda Nielsen.
Derudover er retningslinjerne blevet opdateret i forhold til teknologi og kunstig intelligens (AI) – og herunder anvendelse og opsamling af data. Det er ifølge Linda Nielsen et meget vigtigt punkt;
”Videnskab, teknologi og innovation, herunder kunstig intelligens indeholder mange gode ting, som kan fremme samfundet, men der følger desværre også en lang række dilemmaer og udfordringer med i pakken. Det betyder, at virksomheder også skal i gang med at udføre due diligence inden for teknologi. Og det vil være nyt for mange og kan være vanskeligt men vigtigt at få greb om”.
Hvad kommer opdateringerne til at betyde for danske virksomheders arbejde med ansvarlig virksomhedsadfærd?
”Der er ingen tvivl om, at der er mange ting som virksomhederne skal forholde sig til, især de nye ting med klima, biodiversitet og teknologi. Men det kan vise sig at blive en konkurrencefordel. Generation Z vil have arbejde, der giver mening. Det kan derfor få stor betydning for virksomhedernes mulighed for rekruttering af medarbejdere – og ikke mindst forbrugerne, hvis de kommer i gang med ansvarlig virksomhedsadfærd, fortæller Linda Nielsen og fortsætter med et konkret råd til virksomhederne:
”Start med at få kortlagt jeres værdikæde, og derefter skal I finde ud af hvilke regler, der vedrører jeres forretning. For at the end of the day, dem som ikke går i gang, de kommer bagerst i køen. Læn jer ikke tilbage og vent på klarhed, men kom i gang.”
Hvordan kommer det til at have på indflydelse på EU’s kommende lovgivning om ansvarlig virksomhedsadfærd?
”OECD har gennem tiden haft stor indflydelse på EU’s lovgivning. Det har de bl.a. gjort ved at bringe vigtige dagsordener på banen så som antikorruption, menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Derudover er det OECD, som har fået etableret en proces for due diligence, og så har EU adapteret den i sit forslag til lovpligtig due diligence om bæredygtighed. Det er især, når virksomheder udfører proceduren for due diligence, at det virkelig batter og ændrer noget. Det kræver nemlig handling fra virksomhederne og ikke bare afrapportering.”
”I forhold til de nye opdateringer af OECD’s retningslinjer, så ved vi endnu ikke hvilke elementer, EU vil adaptere. Det er dog vigtigt, at de to systemer, EU og OECD, følger hinanden. Ellers bliver det meget svært for virksomhederne, hvis de skal følge forskellige regler og retningslinjer, slutter Linda Nielsen.
Den nye lovgivning fra EU forventes at blive vedtaget i slutningen af 2023. Efterfølgende har de enkelte lande op til to år til at implementere lovgivningen.
Vil du vide mere?
- Deltag i NCP og Etisk Handel Danmarks multistakeholder-møde d. 21. august om de nye opdateringer. Her kan du høre oplæg fra Allan Lerberg Jørgensen, dansk leder af OECD Centre for Responsible Business Conduct, Linda Nielsen, professor og leder af det danske OECD kontaktpunkt / klagemekanisme, NCP Danmark og Camilla Hjermind, kontorchef for grøn og ansvarlig erhvervsudvikling, Erhvervsstyrelsen)
- Læs eller genlæs artiklen: Hvad siger de nye OECD-retningslinjer om virksomheders leverandøradfærd?
- Besøg www.de6skridt.dk som er Etisk Handel Danmarks praksisnære guide med gode cases til at komme i gang med ansvarlig virksomhedsadfærd. Du kan også besøge Erhvervsstyrelsen og NCP’s vejledning Ansvarlighedstjekket | Virksomhedsguiden.
Fakta
- OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder om virksomheders sociale ansvar er fælles anbefalinger fra regeringer til multinationale virksomheder om, hvordan man driver ansvarlig forretning.
- Retningslinjerne er blevet vedtaget af 51 medlemslande og udgør sammen med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv de globale standarder for, hvordan virksomheder arbejder med leverandører.
- 2023-opdateringen afspejler både de øgede forventninger til virksomhederne og konkretiserer, hvad det vil sige at drive ansvarlig forretning. Blandt andet linker retningslinjerne til OECD’s vejledning om due diligence, der er en klar sammenhæng mellem virksomheders arbejde med miljømæssige og sociale spørgsmål, og der gives anbefalinger på en række områder, herunder klima, bæredygtighedsrapportering og interessentinddragelse.