Verdens store forbrug af soja belaster kloden, når naturen bliver omlagt til blandt andet produktion af soja. En produktion, der også risikerer at havne i Danmark, især i form af dyrefoder.
For at skubbe til en afskovningsfri og mere ansvarlig sojaproduktion, er de største danske aktører i branchen gået sammen i Alliancen for Ansvarlig Soja, som er faciliteret af Etisk Handel Danmark med støtte fra Udenrigsministeriet.
I november 2023 begav en del af Alliancens medlemmer sig til Cerradoen øst for Amazonas i Brasilien, for at opleve sojaproduktionen og hele værdikæden bag. Området ligger i Sydamerikas ældste og verdens mest biodiverse savanne med over 10.000 plantearter og hjem for sjældne dyr som jaguaren, myreslugeren, bæltedyret og tapiren. Men det er altså også her, hovedparten af verdens sojaproduktion foregår, med store konsekvenser for mennesker, dyr, biodiversitet og klima.
Alliancemøder med lokale landmænd og myndigheder
Rejsen til Cerradoen var arrangeret af Etisk Handel Danmark i samarbejde med WWF Danmark og WWF Brasilien, og i løbet af de fem dage havde de 20 deltagere fra Alliancen møder med sojalandmænd, brasilianske myndigheder og lokale befolkningsgrupper, de besøgte handelshuse og blev klogere på kravene til certificeringer. Målet var at opbygge en tættere relation mellem købere og producenter, og undersøge muligheden for at få sporbar ansvarlig soja gennem hele værdikæden på længere sigt.
Den nye skovrydningsforordning EUDR påvirker danske virksomheder
Udover at få indblik i de lokale forhold, dykkede deltagerne på rejsen også ned i de krav til dokumentation, som EU’s nye skovrydningsforordning EUDR vil kræve af danske virksomheder, som handler med råvarer, der kan medføre rydning af skov. Forordningen gælder ikke kun produktion af soja, men også råvarer som fx læder, kakao og kaffe.
Fældningen af skoven har store konsekvenser, og det prøver EU’s nye EUDR-forordning at dæmme op for, ved at minimere risikoen for, at produkter importeret til EU bidrager til skovrydning og skovforringelse – og at importen derudover også lever op til relevant national lovgivning.
Forståelse for sojaens værdikæde
Oplevelserne i Brasilien understregede for flere af Alliancens medlemmer, hvor kompliceret en situation, Danmark står i, hvis vi skal påvirke sojaproduktionen i en mere bæredygtig retning, både på nationalt og internationalt plan. Det kræver samarbejde med andre aktører i branchen, og det er netop en af Alliancens største styrker. Nemlig at medlemmerne deler viden og erfaringer og samarbejder på tværs af værdikæden. Turen gav også en mere nuanceret forståelse af de lokale perspektiver og løsninger.
Ny faglighed og forskellige indgangsvinkler
Rikke Ramm Eberlein, der er Senior CSR-konsulent i Lidl Danmark, var med på rejsen, og hun deler her nogle af sine betragtninger:
“Jeg har bl.a. ansvaret for Lidl Danmarks samlede CSR-strategi. Min jobfunktion her dækker derfor mange fagområder inden for bæredygtighed, og derfor er min egen faglige viden, når det kommer til soja, mere på generalist-niveau. Så det har været spændende at dykke ned i, hvad pokker er soja for en plante og hvordan sojaen tager sin rejse, før den ender i Danmark, og hvilket øko-system og værdikæde, soja er en del af.”
Hun fortsætter: ”Soja er meget specifikt og superkonkret, og en del af en større værdikæde.
I Lidl Danmark køber vi jo ikke soja direkte, men vi har mange produkter på hylderne, hvor soja indgår, så vi er en indirekte del af kæden. For os er det internt en nyere faglighed, der skal styrkes: at være med til at forhindre afskovning og sikre sporbarhed.”
Tankevækkende indsigt i udfordringerne
At være en del af Alliancen for Ansvarlig Soja, har ifølge Rikke Ramm Eberlein den fordel, at medlemmernes forskellige faglige indgangsvinkler er med til at perspektivere udfordringerne ved den nuværende sojaproduktion og fremtidens mulige løsninger:
”Det giver ny indsigt at være på sådan en rejse i længere tid, sammen med andre fra Alliancen.
Det var enormt tankevækkende, at vi alle sad med det samme blik, uanset om vi arbejder i Miljøministeriet, i en tilsynsførende myndighed som Miljøstyrelsen, i Arla eller i Lidl, som jeg gør. Både som individuelle organisationer, som land og som EU taler vi ud fra vores verdensbillede og egen stol, men kan vi blive enige om udfordringerne? Og hvad vi kan gøre, henholdsvis sammen og hver for sig? At vi deltager på denne tur, er et udtryk for, at vi tager udfordringerne seriøst. Også selvom det måske ikke kan forbindes direkte til vores dagligdag, hvor vi ikke har direkte hands-on på produktionen,” lyder det fra Rikke Ramm Eberlein.
Dansk delegation med pondus
Hun fortsætter: ”I vores delegation var vi jo både retailers, traders og forskellige organisationer med en vis pondus, så vi stillede spørgsmål og fik svar. Og brasilianerne lyttede. Så det var en dialog, der ellers ikke ville være kommet, hvis det ikke havde været for det personlige møde, og det gælder ikke kun i Alliancen.
Når man bruger syv dage sammen i en lille bitte bus i 40 grader og både møder lokale guvernører, bønder og repræsentanter for handelshuse, så bliver det hele meget konkret. I hverdagen er sojaproduktionen ikke mit hovedfokus, men jeg håber, at jeg med min deltagelse kan sende et signal om, at vi i Lidl tager det seriøst og stiller os til rådighed og bidrager med det, vi kan. Efter jeg kom hjem, har jeg delt mine refleksioner med min chef og afdelingen for CSR-indkøb og vores CEO, og orienteret den ansvarlige for vores biodiversitetsindsats, der sidder på det internationale kontor med ansvar for 31 lande,” lyder det fra Lidl’s danske CSR-ansvarlige, der afslutter:
“Jeg mener, at en stor del af sustainability-området kan løses ved, at man sætter sig sammen med folk og får et fælles billede. Kan vi blive enige om, hvor udfordringerne er? Godt! Hvad betyder det for os hver især? Nogle gange skal man se folk i øjnene og høre ordene fra andre for at føle det. Det har tvunget os på en god måde til at overveje andre scenarier. ”Hvad nu hvis” – og det gælder både muligheder og risici. Så handler vi ud fra det, vi har set og hørt. Også selvom det er med museskridt og usikkerhed.”
Når teori bliver til virkelighed
At rejse ud og personligt opleve problematikkerne og udfordringerne ved sojaproduktionen, ikke mindst ved implementeringen af den nye EUDR-forordning og dokumentationskrav til sporbarheden, er blandt de faktorer, som Morten Damkjær Nielsen, der er Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, fremhæver ved turen til Brasilien:
”Det er godt at komme ud og sætte ord og billeder på noget, man diskuterer teoretisk bag skrivebordet i København. Altså at komme ud i virkeligheden sammen med andre interessenter, så vi har hørt og set det samme. Også selvom vi måske ikke tager det samme med hjem, så har vi alligevel en fælles referenceramme, og det er utrolig vigtigt. Det er klart, at når vi kører i bus sammen i flere timer, spiser sammen, bruger meget tid sammen og møder interessenter og lokale, så har det stor værdi. Man kan lige vende problemstillinger og tvivl. Også selvom der så måske endda opstår ny tvivl!
Det gjorde især indtryk på mig, hvor stort et område Cerradoen, var. Vi kørte i dagevis. Men hvis man så kigger på området på Google Maps, så har vi kun kradset lidt i periferien af en delstat. Og det slog mig: Kompleksiteten og kontrasterne i området er meget store.”
Morten Damkjær Nielsen fortsætter: ”Vi oplevede både kæmpestore arealer med urørt natur og mange områder, der var dyrket. De har et super avanceret satellitsystem med overvågning og infosystemer og national naturlovgivning. Der er både en virkelighed med landbrug, der udvider, en lovgivning der beskytter naturen, og så en pionerånd, hvor de lokale inddrager vildnis for at opdyrke det. Det hele lever side om side. Det er komplekst og kontrastfyldt. Så jeg kommer ikke tilbage fra turen med ét indtryk af, at ”sådan er Brasilien” men snarere med flere indtryk af, hvor forskelligt det er.”
Hvad med dokumentationen?
Morten Damkjær Nielsen tilføjer: ”I den nye forordning om skovrydning, som nu er vedtaget, og som vi alle skal leve op til, er der dokumentationskrav om, at produkterne lever op til den relevante lovgivning. Men der er stadig usikkerhed om den dokumentation, virksomhederne skal levere. Og hvornår er nok dokumentation nok? Det vil være rigtig godt med noget afklaring fra relevante myndigheder.
Jeg oplevede, at der både hos brasilianske myndigheder og NGO’er og private aktører – uagtet om de mener, at lovgivningen skal strammes eller slækkes – er enighed om, at der mangler dialog mellem EU og dem, der bliver påvirket af de nye regler i produktionslandene. Jeg tror ikke man kan overvurdere, hvor vigtigt det er at gå i dialog med sine partnere, men det er ikke nemt. Det hørte jeg igen og igen, også i de uformelle snakke”, lyder det fra Morten Damkjær Nielsen, der afslutter:
”Det var en bestyrkelse af – og ikke en overraskelse – at det i et område som Maranhão med store og komplekse forsyningskæder, hvor der fortsat sker afskovning, vil tage tid at etablere separate forsyningskæder uden risiko for afskovning.”
Vigtigt at forstå hele værdikæden
Blandt turens deltagere var også Elif Dayioglu Davidsen, som er senior manager i Responsible Sourcing hos det landmandsejede andelsselskab Arla.
Hun fortæller: “På turen fik jeg set, hvordan det hele foregår i virkeligheden, og det gav en god indsigt i udfordringerne. Formålet for mig var at se det hele med egne øjne og lære, hvordan det hele foregår som supply chain. Det er vigtigt at forstå hele værdikæden,” siger hun.
”Jeg så, hvor stor en skala, det var. Og jeg var faktisk overrasket over, hvad der foregik – altså den lovlige skovrydning. Hvordan kan man adressere det som europæisk aktør? Jeg fik valideret, hvor stor en rolle, handelshusene har i det hele. De bestemmer, hvorfra de køber sojaen. De vælger landmanden, placeringen og lokationen. Hvis man skal rykke noget, skal man i min optik fokusere på dem. Jeg oplevede, at de lokale landmænd rigtig gerne ville gøre noget, men at de manglede et incitament. De bliver ikke betalt ekstra for det af de lokale traders, så hvorfor skulle de gøre noget anderledes eller bedre?” lyder det fra Elif Dayioglu Davidsen, der fortsætter:
”Vi så også gode eksempler på, hvordan traders arbejder på sagen. De kommer til at købe varer, der passer til vores mål og regler. I Arla har vi sat det højeste mål for vores ejere, som selvstændigt køber sojaen, og vores barre ligger højt. Men min bekymring kan være: Hvordan kan verden leve op til det? Hvordan skal det kunne lade sig gøre?” funderer Elif Dayioglu Davidsen.
Forskellige roller i kæden
Hun afslutter: ”Det var spændende at møde andre stakeholders og lære mere om hinandens rolle i værdikæden. Vi er forskellige steder i den kæde, men jeg fik snakket med folk fra alle led og forstået deres rolle. Det var en rigtig god erfaring og resultat. Det betyder også, at jeg altid har nogen at række ud til, hvis jeg har spørgsmål eller brug for at lære mere. Og så var det rigtig godt, at der var lokale folk med på turen, fx fra WWF og Solidaridad, der hjalp os med en fortolkning på, hvad der foregik, og hvorfor det var sådan.
Det var en øjenåbner, da vi besøgte den lokale guvernør. Vi gav ham en forståelse af, at det er vigtigt at de får styr på deres sporbarhedssystem. Det var positivt som dansk delegation, at vi kunne bidrage med vores input. Det er vigtigt for os, at de har interne systemer på plads, for det er forudsætningen for, at vi overhovedet kan købe deres produkter, så det adresserede vi i det forum,” lyder det fra Elif Dayioglu Davidsen.
Efterspørgslen på sporbar soja vil stige
Rikke Ramm Eberlein fra Lidl supplerer: ”Bønderne oplever, at der måske ikke er efterspørgsel på sporbar soja nu, men snart efterspørger hele EU det jo, pga. skovrydningsforordningen. Men altså; èt er EU-krav, men hvordan modtager de det i de enkelte producentlande? Hvordan griber man afskovning an? I Danmark er vi noget længere fremme, også selvom vi måske føler os lidt famlende, vi tager altså helt ud i marken. Vi tilpasser os og indordner os efter det. I Danmark sætter vi os sammen, og ser på, hvordan vi kan blive klogere og finde løsninger sammen, og det inspirerer andre.”
Det er rådgiver Morten Fauerby Thomsen fra Etisk Handel Danmark enig i:
”Jeg tror også, at meget kommer til at ændre sig i løbet af det næste år frem mod deadline for at virksomhederne skal leve op til sporbarhedskravene i EU’s skovningsforordning, EUDR. Indsigten i sojaværdikæden og samarbejdet mellem de mange medlemmer af soja-alliancen vil blive afgørende i forhold til at adressere udfordringerne i værdikæden og finde de gode og ansvarlige løsninger,” afslutter han.
Læs mere om Alliancen for Ansvarlig Soja
Læs mere om Skovrydning