ALLIANCE
Dansk Alliance for Ansvarlig Kaffe
Vi arbejder for bedre muligheder for kaffeproducenter, naturen og klimaet.
Alle danske aktører, der har mulighed for at fremme ansvarlig produktion af kaffe, opfordres til at deltage i alliancen.
I alliancen sidder:
- Virksomheder, der anvender eller handler med kaffe, fx detailhandlen, food service, foderproducenter, industrivirksomheder og fødevareproducenter
- Organisationer, der besidder relevant viden om problemstillingen vedrørende ansvarlig produktion af kaffe.
Se kontingent for medlemskab her.
Vi tilbyder også medlemskab af en enkelt alliance, som svarer til 50 % af et fuldt medlemskab.
Sekretariatet understøtter alliancens deltagere gennem vejledning, facilitering af samarbejde og rådgivning.
Sekretariatet arrangerer møder og arbejdsgrupper og står for udarbejdelsen af den årlige statusrapport, der præsenterer deltagernes resultater og fremdrift på en anonymiseret måde.
Medlemmerne er forpligtet til at:
- Offentliggøre en handlingsplan for ansvarlig kaffe, inklusiv tidsplan, der beskriver initiativer, der sikrer fremdrift.
- Årlig afrapportering af deres fremgang til alliancens sekretariat.
Se alle de handlingsplaner, deltagerne har offentliggjort:
Dansk Alliance for Ansvarlig Kaffe anerkender behovet for konkrete tiltag, for at sikre en mere ansvarligt produceret kaffe importeret til Danmark. Ved at deltage i alliancen, arbejder medlemmerne løbende på at sikre fremtiden for kaffeproduktion og kaffebønder. Alliancens medlemmer vil fra hvert deres udgangspunkt, arbejde for løbende forbedringer i retning af følgende fælles vision:
”Bag hver kop kaffe vi drikker i Danmark, ligger engagerede partnerskaber for at genopbygge natur, forbedre levevilkår og øge robusthed over for klimaændringer."
Alliancen definerer "ansvarligt produceret kaffe" baseret på de elementer, der er defineret i alliancens tre missioner:
- regenerering og klimaindsats
- leveløn og bedre levevilkår
- ansvarlighed i værdikæden.
Etisk Handel Danmark har sammen med forskellige interessenter i kaffesektoren, gået sammen om at etablere en Dansk Alliance for Ansvarlig Kaffe. Aftalepapiret afspejler baggrund, formål, forpligtelser og fokusområder for alliancen, ligeså indeholder den organiseringsmodellen og fordele der er, ved at blive medlem af alliancen.
Derudover er medlemmerne forpligtet til årligt at rapportere deres fremgang. Dette udgives i en årlig status rapport.
Forpligtende samarbejde vil forandre kaffebranchen
Gennem de seneste 25 år er kaffebønderne blevet fattigere. Kaffeproduktionen er truet af klimaforandringerne, afskovningog manglende gennemsigtighed i leverandørkæden.
Kaffe er den anden mest handlede vare i verden
Samtidig er danske forbrugere på top fem listen over de lande, der drikker mest kaffe. Klimaforandringerne betyder, at hvis vi fortsætter med at drikke og producere kaffe, som vi gør i dag, kan vi risikere en verden uden nok kaffe til at stille den globale befolknings kaffetørst.
Den danske alliance for ansvarlig kaffe samler derfor relevante danske aktører i et forpligtende samarbejde.
I alliancen for ansvarlig kaffe:
- samler vi de vigtige aktører fra branchen
- skaber vi enighed om, hvad ansvarlig kaffe indebærer
- forpligter vi hinanden på handling, på biodiversitet, upcycling, bedre levevilkår og klima
Et udsnit af Alliancens medlemmer til mødet i marts 2024, der blev afholdt i Miljøministeriets lokaler.
Kommende møder
- Alliancemøde #3
Dato: 14. november 2024
Tid: 12:00-15:00
Dansk Alliance for Ansvarlig Kaffe
tons kaffe og kaffeprodukter importeres hvert år til Danmark
centrale aktører er samlet i alliancen
kopper kaffe drikker danskerne om dagen
De tre principper for samarbejdet i en alliance
- Vi mødes om en fælles mission
- Vi forpligter os over for hinanden
- Vi mobiliserer sammen
Vision
”Bag hver kop kaffe vi drikker i Danmark, ligger engagerede partnerskaber for at genopbygge natur, forbedre levevilkår og øge robusthed over for klimaændringer.”
Status report
Alliancen kort
Der er ikke et eneste af de problemer, vi står overfor, som vi kan løse alene. Vi skal samarbejde for at ændre status quo i kaffebranchen
Lars Aaen Thogersen, Chief Innovation Officer, Peter Larsen Kaffe A/S
Der er godt at møde andre virksomheder for at jævne vilkårene og skabe en mere fælles forståelse af, hvad der kan gøres fremadrettet
Henrik Frellsen, Frellsen Kaffe
Om regenerativt skovlandbrug:
Det er rart for os at se, at jo bedre kaffen er for naturen, jo bedre smager den faktisk også.August Septimius Krogh, Business Developer hos SLOW forrest coffee
Aftalepapir
Alliancepapir for Dansk Alliance for Bæredygtig Kaffe forventes december 2022
In English
Agreement Paper for Danish Alliance for ……. due December 2022
Partnerskabet kort
Om Dansk Alliance for Bæredygtig Kaffe (pdf) forventes december 2022